Меню

Сезонен вирус или COVID-19?

Сезонен вирус или COVID-19?

28.07.2020

Във връзка с разпространението на различни вируси със симптоматиката на COVID-19, се обърнахме за повече информация към нашия консултант д-р Захаринка Гочева – педиатър и общо-практикуващ лекар в 29 ДКЦ, София.

При децата симптомите на сезонните вируси и COVID-19 до голяма степен се припокриват. Те трудно могат да обяснят, че нямат обоняние или вкус (загубата на обонянието и вкуса е един от ранните симптоми при COVID-19) и е хубаво да им се направи тест за COVID-19, особено ако в близкото им обкръжение има новородено бебе, по-възрастни хора, такива с онкологични или автоимунни заболявания, диабет, хипертония и др. Важно е още при първите симптоми на детето семейството да се карантинира или поне да преустанови контакт с рисковите групи, дори и да нямат информация за контакт с вече заразен с COVID-19.
 

Кои са инфекциите, които върлуват в момента у нас?
  • Единични случаи на причинявания от коксаки вирус синдром "Ръка, крак, уста”.
  • Много херпангини с мехурчета, зачервено гърло и висока температура.
  • Има и типични за сезона вируси, като този с разстройство, повръщане и температура.
  • Случаи на "пета и шеста шарка", които също протичат с висока температура, която трае около три дни, но след това се появява обрив.
  • Гнойни ангини.
  • На този етап няма пневмонии при децата.

Пояснение: Петата болест или наричана още петата шарка, е Еритема инфекциозум и се причинява от Парвовирус B19. Шестата болест е Розеолата и се причинявана от херпесни вируси. Коксаки вирусите спадат към групата на ентеровирусите – причиняващи т.нар. летен грип. Прочетете повече за летните вируси


Как да разграничим тези инфекции от COVID-19?

При проявата на първите симптоми на върлуващите в момента инфекции, няма как те да бъдат разграничени от COVID-19. 


Какви са най-често срещаните оплаквания в момента?

Хората в момента са изплашени и се обаждат при проява на всякакви симптоми – например когато детето е имало болки в гърлото само за един ден, а на следващия са отминали. 
 

В колко от случаите симптомите на вирусните заболявания тръгват от дете към възрастен?

Сред моите пациенти, в повечето случаи първо се разболява детето и после се предава на възрастните.


Болните деца посещавали ли са детска градина? От къде идват повечето болни?

Разбира се, че след пускането на градините болните деца са основно от там, но има и много, които се връщат с температура и хрема от българското черноморие. Болните с COVID-19 са основно тинейджъри – абитуриенти и студенти. Вече има доказан коронавирус и в някои детски градини и се налага карантиниране на цялата група или градина. Сред моите пациенти няма болни деца, но целите им семейства, са карантинирани, заради друго болно дете с COVID-19.
 

Виждате ли детската градина като потенциално ново огнище на коронавирус?

Да, определено, също така и училищата. Проблемът е, че учениците могат да учат дистанционно, но при детските градини е друго – докато са отворени ще има опасност.
 

Как процедирате, когато имате болни? В колко от случаите те идват при вас и в колко само се консултират по телефона?

Повечето не идват, предпочитат консултация по телефон. От болните с COVID-19 само едно момче – тинейджър дойде за 3 минути и каза, че го боли гърло. Предната вечер е имал бал, много е пял и викал и подозираше, че болките в гърлото са от това. Аз го посъветвах да си направи тест за всеки случай, защото е бил с много хора и се оказа положителен. След три дни вече нямаше никакви оплаквания. Младите го изкарват леко, но трябва да внимават с роднините си.

От по-малките деца имах едно бебе на 3 месеца и едно на 8 месеца, но те също го изкараха леко – само с температура, без кашлица. Това са обаче здрави деца, без допълнителни заболявания.

Какво лечение изисква коронавирусът? Как се действа?

Действа се по същия начин, както и при другите вируси – симптоматично. Ако има хрема, лекуваме с капки, ако има кашлица – лекуваме със сироп и инхалации, ако има температура – даваме антипирептик. Дава се и някакъв имуностимулатор, както и биопродукти, противогрипни лекарства. Всичко е по преценка на лекаря, разбира се.
 

До колко инхалаторът може да помогне при COVID-19?

Колкото помага и при другите вируси. Инхалатор може да се използва както при първите симптоми, така и когато кашлицата стане спастична.
 

Разпространява се информация, че витамин C не трябва да се приема при коронавирус. 

Витамин C не трябва да се дава на възрастни хора, които са склонни към тромби, но при децата няма такава опасност или поне е изключително рядка. Важно е да не се прекалява и е хубаво след прием за 5-10 дни, да се прави почивка от 10 дни. Не е добре да се дава непрекъснато, както например се случва през цялата зима.
 

Има ли нещо, което искате да споделите с родителите? Нещо, което ви прави впечатление в практиката?

Много е важно родителите да учат децата на лична хигиена. Не трябва да разчитат само на детската градина, трябва да учат децата и вкъщи – да си духат носа, да си мият хубаво ръцете, да спазват дистанция. Трябва да се научат да пазят и себе си, и околните. Моите наблюдения са, че това за съжаление не се прави. Много родители ми звънят за всяка дреболия, много притеснени, но в същото време ходят по детски площадки, рождени дни, събирания с много хора, по молове и т.н. Родителите също трябва да станат по-отговорни.

В детските градини мерките са много затегнати и връщат децата за най-леките сополи и при най-малко съмнение за инфекция. Личните лекари сме принудени да пишем болничен само за хрема, което никога досега не сме правили. Тази зима това ще бъде много натоварващо.


В кои от случаите Здравната каса поема PCR теста?

Пациентът сам си плаща  PCR теста. Само ако е на болнично лечение, държавата може да поеме разхода за него. Имаше период, в който се правеха безплатни тестове и на контактните лица, но в момента не е така – всеки си плаща сам.
 

Тоест, ако семейство със симптоми няма пари за тест и е носител на коронавирус, то ще продължи да го разпространява, а детето ще посещава детска градина?

За съжаление да. В момента тестването зависи от добрата воля и финансовите възможности на пациента. Ние – общо-практикуващите лекари искаме да имаме възможност директно да даваме талон за PCR тест на пациентите със симптоматика.

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook