Меню

Рубрики

Ще израстне ли добър човек?

Ще израстне ли добър човек?

Тази година се срещнах с над 100 родители по време на Бебемания. За първи път осъзнавам колко е важно да си говорим, лице в лице. Стотици усмихнати лица и споделени вълнения не само за настоящето и ежедневните грижи, но и за бъдещето на децата ни. Зареждащи и вдъхновяващи хора. Искаше ми се да споделя моето мнение и да обсъдим подробно с всички, но уви, нямаше време и начин. Затова тук искам да напиша накратко. 

 

Ще бъдем ли добри родители?

Мнозина от вас си зададоха този въпрос или въпроса дали (ще) се справят добре с възпитанието и отглеждането на детето. Родителството е низ от въпроси, които изникват на всяка крачка, при почти всяка ситуация. То е възможност да се вгледаме в себе си, защото, както казва учителката на сина ми, "Децата са визитната картичка на семейството". Понякога е нужно да променим първо себе си, за да се справим. Аз лично мисля, че щом си задаваме този въпрос, ще си зададем и още много важни родителски въпроси и ще търсим. Ще търсим отговорите и ще се справим.

 

Ще израстне ли добър човек?

За мен това беше най-силният въпрос. Аз намирам връзка с още един зададен въпрос – дали детето ще попадне в добра среда, как да го предпазим от лоша среда. Първата и най-добра среда, от която зависи какъв човек ще стане, е семейството. Напоследък често ми споделят за липсата на достатъчно време, което да отделяме на децата си. Европейски политики се насочват към поемането на по-голяма отговорност за възпитанието от детската градина и училището. И все пак, само пет, но качествени минути, изцяло отдадени на детето, сякаш са по-важни за него от всички политики. Те са незаменими и неизтриваеми в неговата памет. С порастването на децата ми осъзнавам обаче, че имаме краен срок, в който можем да създадем тази практика. После детето може да потърси тези минути внимание някъде другаде. Да се върнем към спомените ни и да си зададем въпроса: кое ме е направило добър човек? Или... какво ми (по)пречи да стана добър човек?

 

Как да го предпазя от лоша среда?

Конкретно по този въпрос, още нещо. Може би в юношеска възраст е възможно детето да потърси навън онова, което не намира в семейството: любов, разбиране, съпричастност, бащината топлота или друго. Затова ценностите, на които ще го възпитаме, а също - нашата любов и подкрепа още от първите дни на живота му (а и преди това) са толкова важни. Важни са за това да се научи да отличава доброто от лошото, да поема сам(а) отговорности, да има цели в живота си и да се справя в трудни ситуации. 

 

 

Снимка: Бебемания 2015

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook