Меню

Смути – ползи, недостатъци, рецепти

Смути – ползи, недостатъци, рецепти

Блендираните пресни плодове и зеленчуци и комбинирането им с мляко, смлени ядки, смлени сушени плодове и други добавки наричаме смути. Под формата на смути се предлагат първите пресни плодове и зеленчуци на детето, още в първите месеци на захранването. С различните комбинации от плодове, зеленчуци, смлени ядки, можете да осигурите голямо разнообразие от полезни вещества в една доза.

 

Как да приготвите смути

За смути се използва блендер или пасатор. Подходящи за смути са киви, банан, авокадо, ягоди, круша, кайсия, праскова, райска ябълка и други меки плодове. 

Към всяка от комбинациите по-долу можете да добавите:

 • за разреждане: вода, кърма, формула, кисело или прясно мляко - внимавайте за алергия или непоносимост, извара или квасена сметана, фреш. Вижте препоръките за въвеждане на краве мляко и млечни продукти.
 • за желязо: листни зеленчуци - кейл, маруля, спанак, лапад и др. За усвояване на желязото в тях е нужен витамин С, какъвто се съдържа в плодовете, към които го добавяте. Препоръчва се бебетата да опитват такива "неатрактивни храни" още по време на захранването.
 •  за полезни мазнини – авокадо, както и смлени сурови семена и ядки – сусамово семе, семена от чиа, слънчогледово и тиквено семе, орехи, бадеми, фъстъчено масло и др.;
 • за антиоксиданти – смлени сушени плодове - например червени, които са силни антиоксиданти: боровинки, касис и др., канела и др.
 • за по-лесно храносмилане на белтъчините от млякото – киви. 

По въпроса за изкисване на ядките и някои семена с цел неутрализиране на антинутриентите: При осигуряване на балансирано и здравословно хранене, включващо месо, не е необходимо изкисване на ядките и семената. Антинутриентите подтискат абсорбцията на хранителни вещества, но това се компенсира от ползите, които имат съдържащите ги храни.*

Можете да подсладите, но само при нужда с малко мед или домашен сироп, например от бъз. Можете да направите овесените ядки за закуска, като ги добавите цели, предварително изкиснати или сварени към смутито. С това ще осигурите храна за дъвчене (важно за отделянето на храносмилателни ензими), в комбинация със смути.

Едно от малкото предимства да предложите смути или фреш, вместо пресен цял или нарязан плод, е възможността да бъде по-лесно и бързо усвоен от организма – а това е необходимо, когато детето е болно

Защо кивито и червеното грозде са важна съставка на вашето смути – прочетете:

 

Примерни рецепти**

Внимание: при захранване новите плодове се въвеждат един по един, следи се за алергия. Прочетете. Вместо кисело мляко, можете да добавите кърма. 

Как да подберете и измиете плодовете, така че да избегнете максимално вредата при третирането им, прочетете в статията за приготвяне на фреш.

Рецепта 1
 • 1 малък портокал
 • 1/2 ябълка средно-голяма
 • 1 банан
 • 150 г ананас
 • 30 г вода
 • малко канела
 • можете да добавите малко смлени семена по желание

Всички плодове се измиват. От портокалите се изцежда сок (на цитрусова преса).
Останалите плодове се почистват от неядимите части и се нарязват. 
Сокът и нарязаните плодове се поставят в блендера и се хомогенизират. Към готовата напитка се добавя канела.

 

Рецепта 2
 • половин чаена чаша  кисело мляко
 • 1/2 банан
 • 60  г кайсий
 • 40 г ягоди
 • 1/2 ябълка ябълка
 • можете да добавите малко смлени семена по желание

Всички плодове се измиват и почистват. Поставят в блендера и се хомогенизират. 

 

Рецепта 3
 • едно киви
 • половин круша
 • 1/2 праскова
 • 40 г извара
 • 40 г сметана
 • Всички плодове се измиват и почистват. Поставят в блендера заедно с изварата и сметаната и се хомогенизират. 

 

Рецепта 4

Еднакви количества измити и нарязани праскова и пъпеш се поставят в блендера и се хомогенизират. 
Например половин голяма праскова и 80 г пъпеш.


Рецепта 5
 • едно малко авокадо
 • малко повече от половин чаша кисело мляко
 • малко магданоз и копър


Изчистените и измити съставки се нарязват и заедно с киселото мляко се блендират. 

На същия принцип, но с по-голямо количество прясно или кисело мляко, можете да приготвяте плодови айряни или млечни шейкове. 

 

Блендирането и изтискването на сокове променя съдържанието на хранителните вещества

Вида, мириса на храната, както и дъвченето, помагат на мозъка да подаде точните сигнали за усвояване на храната. Благодарение на дъвченето, то започва още в устата. Затова е по-болезно да изядем например един плод или зеленчук цял, защото го дъвчим. (Другата причина да предлагаме цели плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни, са фибрите в тях. Фибрите помагат за бавното попадане на захарите (въглехидратите) в кръвта, съответно предотвратяват рязко покачване на кръвната захар. Повече.

Дъвченето подготвя и подобрява перисталтиката на червата, подготвя стомаха, за да отдели определено количество храносмилателни сокове (ензими, промяна на киселинността). Подготвя жлъчката и тънките черва и т.н. Повече за дъвченето можете да прочетете в статията Защо дъвченето е важно за правилното храносмилане.

 

Фабрично-произведени сокове и смути

Най-добре е да се ползват прясно приготвени сокове и смутита. При купуването на готови, добре е да знаете, че в много от тях се добавят допълнително минерали и витамини. Гледайте етикета. При научно изследване с много чувствителна техника за химичен анализ на вещества, е направено сравнение между съдържанието на флуорин (F), калций (Ca), магнезий (Mg), желязо (Fe) и цинк (Zn) в адаптирано мляко в млечни храни за деца под и над 6-месечна възраст и са сравнени с необходимите дневни дози от минералите за съответната възраст. Авторите показват, че съдържанието на анализираните елементи в сокове и нектари са по-високи от необходимите дневни дози в продукти, предназначени за кърмачета (под 6-месечна възраст), а обратното по-ниски нива на изследваните елементи са открити в напитки за деца над 6-месечна възраст. И на края, но не на последно място, искаме да напомним, че децата с по-голяма охота се хранят и приемат храните, когато го правите заедно. Затова, направете двойна доза от тези полезни зеленчуково-плодови специалитети и се възползвайте и вие! Примерът и компанията ви работят не само при малкото дете, но и след като детето порастне. Ето линк и линк към две от изследванията, които го доказват.


* Становище на проф. Стефка Петрова, април 2017 г

**рецептите са базирани на рецепти от Сборник рецепти за здравословно хранене за деца до 3-годишна възраст, издателство Арбилис ООД, 2013

*** J Agric Food Chem. 2013 Feb 27;61(8):1859-67. doi: 10.1021/jf3044204. Epub 2013 Feb 18

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook