Меню

Течащият нос при децата – основни причини

Течащият нос при децата – основни причини

Дневникът на мама благодари на д-р Бъчварова и МЦ "Детско здраве" за оказаното съдействие при подготовката на тази тема.

Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. Повечето деца до 6 години, особено посещаващите детски колективи – ясли и детски градини – боледуват от 2 до 8 пъти годишно от остри инфекции на горните дихателни пътища.

Течащият нос е най-честата проява на такива инфекции, които протичат с възпаление на лигавицата на носа (ринит) и/или на синусите (риносинуит). При децата, в повечето случаи говорим за остри инфекции, т.е. инфекции, които продължават 7–10 дни. При нелекуването им обаче може да се стигне и до хронични инфекции с продължителност над 3 месеца. Хроничните инфекции се срещат по-често при по-големите деца, предимно в училищна възраст.

 

Как да разпознаем сигналите, които ни дава течащото носле

Добре е да следите вида на секрета и състоянието на детето, за да можете да дадете точна информация на лекаря. Изтичащият секрет от носа може да бъде:

 1. прозрачен, бистър, воднист – при остра вирусна хрема и алергичен ринит.
 2. гноевиден ­– белег на бактериална инфекция в носа и синусите. Когато гноевидният секрет е само от едната ноздра трябва да се мисли за чуждо тяло в носа.

 

Риносинуит

Към секрецията от носа често се добавят и симптомите на риносинуит:

 1. кашлица – от суха до влажна, предимно през нощта, в резултат на стичащия се секрет по фаринкса;
 2. температура;
 3. запушване на носа;
 4. дишане през устата и лош дъх;
 5. болка в проекционните места на синусите – при по-големите деца;
 6. често възпаление на ушите;
 7. главоболие, тежест в лицевата област (засилващо се при навеждане на главата) – при по-големите деца. При по-малките, еквиваленти на главоболие са търкане на бузите или челото, дърпане на косата, притискане на лицето към родителите;
 8. обща отпадналост, раздразнителност, нарушение на съня.


Назик кидс

 

Нежно облекчение на ринита при деца

 • Бързо и нежно отпушва носа
 • Бързо облекчава ринита
 • Подпомага зарастването на носната лигавица
 • За деца над 2 - годишна възраст

 

Свойства на Назик кидс:

Физиологичната роля на въздухопроводните пътища в носа е да затоплят, овлажняват и филтрират вдишвания въздух, като по този начин предпазват бронхиалното дърво от охлаждане и изсушаване. Поради тези функции, носните пътища са покрити с добре кръвоснабдена лигавица. Различни фактори (напр. хрема или хирургични интервенции) могат да увредят назалната лигавица. Подобни стимули предизвикват набъбване на лигавицата на носа, нарушено дишане през носа и усещане за „запушване" на носа.
С оглед облекчаване на възпалителното набъбване на носната лигавица, предизвикано от хрема или хирургична интервенция, Назик кидс назален спрей се прилага локално върху назалната лигавица, осигурявайки директно въздействие от страна на активните вещества ксилометазолин хидрохлорид и декспантенол.
Ксилометазолин хидрохлорид осигурява продължително отбъбване на оточната лигавица и облекчаване на дишането през носа, което се проявява в рамките на няколко минути след приложението. Рационалното засилване на този ефект се постига посредством комбинирането на ксилометазолин хидрохлорид с декспантенол. Декспантенол представлява производно на пантотеновата киселина, витамин необходим за всички тъкани в човешкия организъм, компонент на редовния хранителен режим.

ЛИСТОВКА: Информация за потребител

 

Алергичен ринит

При алергичната хрема водещи са проявите на:

 1. кихане – често многократно, особено при сезонния алергичен ринит;
 2. сърбеж в носа, очите, небцето и ушния канал;
 3. запушване на носа – изразено и доминиращо при целогодишния алергичен ринит;
 4. секреция ­– водниста или слузна, съпроводена със задно носно стичане– т.нар. „задна хрема” – когато секретът се стича от носа към гърлото. Това стичане предизвиква суха, дразнеща, упорита кашлица, която може да бъде сбъркана с кашличен вариант на бронхиална астма.

Симптомите на алергичен ринит са с определена повтаряемост през пролетните месеци, при контакт с домашен любимец или сутрин при ставане от леглото, когато детето има алергия към акарите в домашен прах. Много често алергичните заболявния са наследствени. Има и собствен алергичен терен, проявен още в кърмаческа възраст като атопичен дерматит.

 

Прочетете статията Алергичен ринит при децата

 

От какво се причинява хремата

Най-често първопричина за течащия нос могат да бъдат инфекции – вируси или бактерии и алергени. Секрецията на носа е защитната реакция на носната лигавица срещу тях. Така например, децата в детски градини и училища ежедневно си обменят стотици бактерии чрез контакт помежду си или чрез предметите, като например, играчките. Нослето е входна врата и за вирусите, които най-често се предават по въздушно-капков път.
 

 1. Вируси

В 98% от случаите на инфекциозна хрема като причинители се откриват вируси: риновируси, корона вируси, грипни, парагрипни вируси, респираторно-синцитиален вирус (RSV), аденовируси.
 

 1.  Бактерии

В останалите 2% от случаите на инфекциозен ринит причината е бактериална инфекция, в много случаи резултат от усложнена (неизлекувана) вирусна инфекция. След изследване на носен секрет най-често се откриват бактериите Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella cattharalis.
 

 1.  Алергени

Алергичният ринит се причинява от контакта на лигавицата на носа с т.нар. дихателни алергени. Причинители:

 • Акарите в домашен прах;

 • Домашни животни – котки, кучета, морски свинчета, хамстери, зайци, коне;
 • Полени – тревни, житни, дървесни, плевели – поленът е тичинковият прашец, чрез който се размножават растенията чрез вятъра.
 • Спори на плесени – намират се във влажни места, където се образува мухъл, саксии (плесен върху почвата в саксията), хладилници – мухлясали храни.

Хранителните алергени рядко причиняват изолирано само хрема. Срещат се като симптом на хранителната алергия при деца, в съчетание с обриви по кожата.


През последните години честотата на алергичен ринит в световен мащаб значително нараства от 1-15% във възрастта 6-7 год. до 1,5-40% във възрастта 13-14 год. (ISAAC study). При децата до 2 годишна възраст се среща рядко.

 

Неалергичен ринит
 

 1.  Вазомоторен ринит

Може да се причини от:

 • промени на температурата и/или влажността;
 • силни миризми;
 • респираторни дразнители, като например изгорели газови, дизелови частици, серен диоксид;
 • храни със силни подправки – например лют пипер;
 • Кожно-алергичните проби при този вид ринит са отрицателни.
   
 1. Хормонален ринит

Най-често се асоциира с хипотиреоидизъм, акромегалия, пубертет;
 

 1.  Медикаментозен ринит

Причинява се от употребата на лекарства като например локални деконгестанти (капки за отпушване на нос):

Капки за нос могат да се прилагат за кратък период от време – не повече от 5-7 дни, в съответната за възрастта на детето концентрация. По-продължителната им употреба може да предизвика обратния ефект – постоянно запушен нос.
 

 1.  Трета сливица

До 4-5 г. ринитите най-често се дължат на наличие на „трета сливица”. Сигнал за това са хъркане през нощта, спане с отворена уста, чести отити (възпаление на ушите). Консултация с УНГ специалист ще установи  дали причината за ринита е нейното уголемяване. При уголемяването й (първична хипертрофия) се нарушава носното дишане и отичането на носния секрет. Той се задържа в носните ходове, инфектира се и се благоприятства появата на синуит.

От друга страна обаче, възможно е секретът да се стича поради наличие на синуит и това да причинява възпаление и увеличение на третата сливица т.е. увеличението на третата сливица да е вторично.
 

 1. Гастро-езофагиален рефлукс

Ако детето има затруднено дишане през носа, дрезгав глас, хронична кашлица и хронично запушен нос, чести повръщания в кърмаческа възраст – възможно е да става дума за наличие на гастро-езофагиален рефлукс. Необходима е консултация с гастроентеролог.  
 

 1. Анатомични аномалии, чужди тела в носа, плуване в замърсени водни басейни – водата , която минава през носа може да съдържа бактерии, които да причинят възпаление на носната лигавица.

 

В детската възраст съществуват структурни особености, които обуславят по-честото развитие на възпаление на лигавицата на носа и синусите:

 • по-тесни носни ходове;
 • малки размери на синусите и анатомичното им развитие през годините – от ембрионалния период до пубертета;
 • лигавицата на синусите е относително по-дебела и склонна към по-дълготраен оток, който нарушава дренажа, задържа секрет и повишава налягането в синусите;
 • аденоидна вегетация ­– т. нар. „трета сливица” – като механична пречка на нормалната физиология или като огнище на инфекция;
 • имунологична незрялост, обуславяща по-чести остри вирусни инфекции. Прочетете за това в раздел Имунитет.


 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook