Меню

Течности

Течности

Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. Някои от тях смятат, че при новородените има опасност от дехидратация, ако не се дава вода. При изключително кърмене, когато лактацията е вече регулирана, се смята, че в кърмата има достатъчно вода и не се препоръчва даването и допълнително до захранване на бебето (около 6-тия месец), освен при високи температури на околната среда или при повишена телесна температура.

В случай, че детето е на изкуствено хранене с адаптирано мляко, дневните му нужди са:

бебета до 6 месеца 
около 0,7 л. дневно или ~ 130 мл/на кг. тегло.

от 6 месеца до 1 година
около 0,8-1,2 л. дневно или ~ 120-140 мл/на кг. тегло

от 1 до 3 години
около 1,3-1,6 л. дневно или ~ 115 мл/на кг. тегло

Посочените количества са общите потребности от течности, включващи водата, напитките и храната.

Предлаганата на детето вода трябва да бъде изворна, чешмяна или филтрирана през кана с филтър, в първите 6-8 месеца е добре да бъде преварена, но не е необходимо да се подслажда.

Съдържание на вода в основните хранителни продукти:

в пресните плодове и зеленчуци – 95%.;
в прясното мляко – 87%;
в месото – между 65% и 75%;
в хляба – 35%;
в маслото – между 16% и 18%.

Има ли кърмачето нужда от вода и кога

За водата в живота на кърмачето, кога да се предлага и как да се предлага разговаряме с д-р Радка Масларска, началник отделение „Неонатология” в МБАЛ „Токуда Болница София”

Вредна или полезна е водата за бебетата в първите им месеци? Майките чуват объркващи съвети: от „непременно давайте вода“ до „не давайте вода“. Различни са мненията и на педиатрите.

Когато детето има нужда от вода, и я приема не само достатъчно добре, но и поема достатъчно храна, тя не е вредна. Особено, когато детето е на формула за хранене, не е на кърма, детето задължително трябва да приема вода. Последните изследвания показват, че недостатъчното вода е една от причините за запек при децата. Формулата е по-богата на мазнини и белгъчини, на минерали, децата имат нужда от вода.

Попаднах на съобщение на детската клиника Джон Хопкинс в САЩ, в което се казва, че през всеки горещ сезон в клиниката има поне 5-6 случая на припадъци на иначе здрави и в добро състояние деца. Експертите в болницата стигат до извода, че причината е в прекалената хидратация – бебетата са поемали прекалено много вода, която нарушава солевия им баланс. Това е, условно казано, схващането на „западната“ педиатрия.


Българските педиатри официално казват: да се предлага вода на бебето, ако детето пие – добре, но да не се насилва.

Точно така. Това е и правилното поведение.


А какво е различното при децата, хранени с адаптирани млека?

Когато майките нямат достатъчно кърма и се налага дохранването с формула, се оказва, че децата много по-често страдат от запек. И една от причините е недостатъчното вода и различното съдържание на формулите за хранене с това на майчината кърма. Въпреки че много от формулите се доближават като състав до майчината кърма, но те не са еднакви.


Какво трябва да направят майките – да дават чиста вода или да разреждат повече формулата?

Чиста вода. Разреждане на формулата не бива да се прави, тя трябва да се приготвя, както е предписано за всяка формула, защото детето така най-лесно я смила. Иначе се нарушава стомашната функция на детето и се нарушава храносмилането.


А когато се дава вода, подсладена ли или неподсладена трябва да бъде?

Водата не трябва да се подслажда. Както и ако детето не желае вода, не трябва да се настоява. Особено, когато детето се кърми – ако то не желае вода, не трябва непременно да му се дава. Защото 85-90% от съдържанието на кърмата е вода и детето си поема необходимото. То има нужда от по-голям внос на вода при някои извънредни ситуации като повишена температура, заболявания, в по-горещия сезон, при сух студ – защото тогава то губи повече вода.


Да се върнем към подслаждането: защо водата за бебето не трябва да се подслажда?

Защото допълнителната захар не е необходима, защото тя натоварва организма. Такъв повишен внос на захар дразни организма, променя и хормоналните му нива. Детето привиква към този вкус, създава навици да приема такъв тип течности. Такива деца по-трудно се захранват, по-трудно създават навици за правилно и рационално хранене.


А схващането, че през първия месец на кърмачето водата трябва да е подсладена заради жълтеницата?

Това също не е правилно. Дори жълтеницата не е индикация да се подслажда водата или бебето да пие вода с глюкоза. Жълтеницата е физиологична. Дори при нея е по-важно детето да се храни достатъчно, да приема достатъчно белтъчини – енергия, която помага по-бързо да се елиминира жълтеницата, отколкото вноса на вода.


Кога да се дава водата? По-скоро кога да се предлага?

През първите шест месеца му се дава вода, колкото да изплакне устата.


Тоест веднага след кърмене?

След кърмене за изплакване. Защото в първите месеци те често имат рефлукс, задържат мляко в устата, а това е предпоставка за гъбични инфекции. Не при всички деца, много деца имат развит естествен имунитет и при тях дори това изплакване не е необходимо. Но тъй като все пак е предпоставка, е добре да се изплаква устата, или да се дава вода между храненията – според индивидуалните особености и желания на детето.


Много майки се притесняват да не би поемането на вода няма да намали апетита на детето...

Ако това става след хранене и ако водата не е в големи количества – една-две лъжички, не може да намали апетита. Но е добре да се прави хигиена – както всеки човек си мие зъбите. Изплакването е хигиена на устната лигавица на децата.

Още по темата

 • Трябва ли децата да пият нискомаслено мляко след 2-3 г.

  Канадско проучване опровергава препоръките след 2-3 г децата да пият нискомаслено мляко, за да се намали риска от затлъстяване и наднормено тегло.

 • Захранване: кои храни да отложим?

  Няколко научни изследвания през последните години доведоха до промяна на списъка със забранени храни в първите месеци след захранването. 

 • Как да отличим изворната от трапезната вода?

  Изворните води се добиват от естествен източник и не се обработват при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният георграфски произход....

 • Барбара Рен - за децата и стресът

  Каква е връзката между храненето, възпаленията, имунитета, начина на живот и психическото състояние на децата? Може ли още преди раждането да се мисли за преодоляване на...

 • Препоръчителни количества мляко и млечни продукти

  Колко мляко и млечни продукти да предлагаме на бебетата и децата до 7 годишна възраст? Вижте тук най-новите препоръки на специалистите.

 • Семена и ядки

  Защо ядки и семена могат да се дават още преди навършването на 1 годинка? Под каква форма и трябва ли да се изкисват? Прочетете.

 • Смути – ползи, недостатъци, рецепти

  Блендираните пресни плодове и зеленчуци и комбинирането им с мляко, смлени ядки, смлени сушени плодове и други добавки наричаме смути. Под формата на смути се...

 • Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

  Защо фрешовете не са по-добри от целите плодове и зеленчуци, кога наистина са ни нужни и как да ги приготвяме. Няколко примерни рецепти и повече за усвояване на желязото...

 • Бобови храни

  Бобовите храни (грах, леща, нахут и зрял фасул) са препоръчителна растителна атернатива на животинските белтъчни храни, защото са богати на растителен белтък, на минерали...

 • Риба

  Рибата често е подценявана като хранителен продукт. Необходимо е да се консумира риба поне веднъж седмично.

Публикации

 • Хранителните алергии

  Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
 • Месо

  Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
 • Птиче месо

  По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и...
 • Мазнини

  Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
 • Белтъчини

  Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична...
 • Пробиотици

  Пробиотиците са жизнеспособни микроорганизми, които допринасят за развитието и функционирането на нормалната чревна...
 • Месо

  Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
 • Мляко

  Първата храна, с която новороденото има допир, е майчиното мляко. Най-доброто мляко за бебето, поне до навършване на...
 • Хранителните алергии

  Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
 • Белтъчини

  Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична...
 • Мазнини

  Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
 • Пробиотици

  Пробиотиците са жизнеспособни микроорганизми, които допринасят за развитието и функционирането на нормалната чревна...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook