Меню

В първия час след раждането – здравей бебе!

В първия час след раждането – здравей бебе!

Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.


Какво се случва с бебето

Първи контакт:
След като бебето се роди, е добре да бъде оставено върху гърдите на майката в следващия един половин до един час и никой да не го пипа, докато не се случи първото успешно засукване. Обичайно бебето не се къпе, а се подсушава със суха кърпа, като само ръчичките се оставят мокри от околоплодната течност. Миризмата от нея помага на бебето за адаптацията и за засукването. Всички медицински процедури могат да се отложат. Контактът кожа до кожа помага на бебето и майката по няколко начина:

 

  1. Голото неизкъпано бебе заселва кожата си с бактериите от кожата на майката, към които то вече има изграден имунитет. Това е един от начините за превенция на заболявания по кожата. Принципът – първите по време на заселване бактерии, са първите по право. Те колонизират кожата и я защитават.
  2. Физиологичната адаптация на бебето протича по възможно най-плавния и естествен процес. Сърдечната дейност и дишането се регулират спрямо тези на майката. Телесната температура се регулира лесно и бързо. Девет месеца тялото на майката е поддържало идеалната среда за развитие на плода, няма причина да се съмняваме в неговите способности за това и след раждането. Способности, които са доказани във времето, с еволюцията и историята.
  3. Поставено върху корема/гърдите на майката и засукало, това води до допълнително отделяне на окситоцин. Това помага за раждането на плацентата и за по-бързото свиване на матката и предотвратяване на кръвоизлив.

Повече за първия контакт


Какво се случва с гърдите:

Гърдите обичайно се усещат меки и спокойни, така както са си били по време на бременността. Това ги прави идеални за трениране на сукане. Бебетата се раждат с инстинкт как да намерят гърдата и как да я засучат, но на нас майките ни е нужно време и практика, докато се почувстваме уверени в собствените си тела и действия.
В първия един час и в рамките на следващите максимум шест часа, бебетата са най-активни и биха искали да сучат често. Точно за това е добре бебе и мама да са заедно от раждането. Дори и майката да има плоски зърна или друга анатомична особеност, меките гърди и силния сукателен рефлекс на бебето в първите часове са една от гаранциите за успешно кърмене.
Изследване направено сред жени родили недоносени бебета показва, че тези, които са започнали да цедят гърдите веднага след раждането в рамките на първия час, след няколко седмици имат повече мляко от тези жени, които са започнали да цедят гърдите си по-късно1

Коластрата – първата ваксина.
Тя е в малки количества, като при изцеждане, може да се събере в чаена лъжичка. Това е напълно достатъчно за едно новородено бебе, ако то има постоянен достъп до гърдите и възможност за сукане. При изцеждане, може да ви се стори, че само капки. Когато обаче бебето суче, то стимулира гърдата много по-ефективно и по-добре от която и да е помпа или техника за изцеждане. Усещането обикновено е на силно, интензивно сукане в първия час. Така, то може да изсуче много повече от капки. Тези малки количества коластра имат огромно значение за заселване на организма на бебето с полезна микрофлора, тъй като тя е едновременно пробиотик и пребиотик.


Какво може да помогне:

Починете си заедно с бебето върху вашето тяло. Този момент е прекрасен, изпълнен с толкова емоция, топлина, чувство за гордост, необятно щастие и известно опиянение. Това е денят на вашата първа среща, девет месеца чакан. Потърсете погледа на бебето, то търси вашия- онзи забележителен момент, наричан от психолозите – imprinting или  “the gaze” – онзи момент, в който бебето запаметява образа на лицето на мама, мигът на влюбването. Поздравете го, то очаква вашия глас, а той е толкова необикновен и специален, той е само за него…
Почти няма медицински показания, които да налагат майката и бебето да бъдат разделени през този първи един час. Раждането с операция, дори и да настъпят усложнения по време на операцията, ако бебето е стабилно и майката адекватна, не е причина първият контакт да не се случи. Нещо повече – този контакт, близостта на бебето до майката е предпоставка за ниски нива нива на хормонът на стреса. А кой лекар иска стресиран пациент?!
Понякога, поради сериозни здравословни проблеми или майката или бебето не са в състояние да прекарат първия един час в контакт кожа до кожа. Ако майката не е в състояние да прекара първия час с бебето си, тогава таткото може да свърши тази прекрасна работа. Природата е създала майките и бебетата със способност да се адаптират към нетипичната за гените ни ситуация на раздяла. При първа възможност бихте могли да наваксате пропуснатите моменти.
Ако раждането е минало с много интервенции и трудности за вас и вашето бебе, добра идея е да потърсите консултант по кърмене, IBCLC.
 


Източници:

  • Effect of early breast milk expression on milk volume and timing of lactogenesis stage II among mothers of very low birth weight infants: a pilot study – LA Parker, S Sullivan, C Krueger, T Kelechi and M Mueller
  • Evidence for the ten steps to successful breastfeeding – World Health Organisaton, 1998
  • Moore ER, Anderson GC, Bergman N, Dowswell T. Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 5. Art. No.: CD003519. DOI: 10.1002/14651858.CD003519.pub3.

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook