Меню

Възпаление и инфекция не са синоними

Възпаление или инфекция? Сигурно сте чували и двете думи, когато вие или детето ви се разболеете. Значението на двете думи обаче не е едно и също, макар да се отнасят на пръв поглед за едно и също състояние.
 

Възпаление

Възпалението е реакцията на тъканите в организма на вредни за него дразнители. Тези дразнители може да са микроорганизми като вируси, бактерии, гъбички, но също така и токсини, химикали, алергени, нарушена цялост на клетките (нараняване), изгаряне, измръзване, чуждо тяло, радиация (включително ултравиолетови лъчи).

Възпалението е предпазна реакция на организма, с която той се опитва да изхвърли нещото, което дразни тъканите или цялата система, да спре разпространението на дразнителя, както и да започне процеса на лечение на засегнатите тъкани.
 

Признаци на възпалението:
 • подуване (оток);
 • зачервяване
 • затопляне (на засегнатото място и/или температура);
 • болка;
 • нарушена функция.

Възпалението често е предизвикано от инфекция, но инфекция и възпаление не са едно и също нещо. За разлика от инфекциите, които се причиняват от външни за тялото микроорганизми, съпътстващото ги възпаление е „вътрешния“ отговор на организма спрямо причинителя. Този отговор е стереотипен, нарича се още неспецифична имунна защита, която всъщност отваря пътя и за специфичния имунен отговор, който атакува разпознатите микроорганизми със специализирани имунни клетки и способи.
 

Възпалението може да е:
 • остро – започва в рамките на часове или 1-2 дни от нараняването или заразяването и трае няколко дни;
 • хронично – началото му е отложено във времето и може да продължи месеци и дори години, ако микроорганизмите не са унищожени или да речем чуждото тяло не е отстранено, както и при автоимунните заболявания.

При неуспешно лечение на острото възпаление то може да се превърне в хронично. В крайна сметка хроничното възпаление почти винаги води до разрушаване на засегнатите тъкани.
 

Инфекция

Инфекцията е заразяване на тъканите на тялото с болестотворни микроорганизми и тяхното размножаване в клетките, както и специфичната имунна реакция към микроорганизмите и към токсините, които те произвеждат. Инфекциите се причиняват от микроорганизми като вируси и бактерии, но по-големите организми като макропаразитите (глисти, кърлежи) и гъби(чки)те (причиняват различни микози) също могат да бъдат източник за инфекции.
 

Признаци на инфекцията

Зависят от вида на заболяването, често и от вида на микроорганизма, който ги причинява. Някои от тези симптоми засягат цялото тяло:

 • умора;
 • загуба на апетит;
 • загуба на тегло;
 • температура и втрисания;
 • нощни изпотявания;
 • болки.

Има и симптоми, засягащи отделни части на тялото:

Най-чести при децата са вирусните и бактериалните инфекции, по-рядко гъбичните. За лечението и възстановяването е особено важно да се определи вируси или бактерии причиняват инфекцията, тъй като вирусите не се влияят от антибиотици. Това разграничение обаче не винаги е лесно, защото много от симптомите на вирусните и бактериалните инфекции се припокриват.

Вирусните инфекции най-общо казано са „системни“ – симптомите засягат едновременно различни части на тялото: хрема, кашлица, болки в мускулите и ставите. Има, разбира се, и вирусни инфекции като конюнктивит или херпес, които засягат очите или носа и устните.

Класически симптоми на бактериалната инфекция са зачервяване на инфектираното място, загряване, подуване и болка. Болката е отличителен белег – болка в определено място на тялото. Както при порязване и инфектиране на раната, както при болно гърло, когато болката обикновено е по-силна от едната страна, или при отит, когато болката засяга едното ухо. Появата на гной на засегнатото място също е белег за бактериална инфекция.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook