Меню

Визията ми за София е зелен и привлекателен град

Визията ми за София е зелен и привлекателен град

Едно интервю с арх. Здравко Здравков, главен архитект на Софийска община, направено по време на детския празник, организиран от неформалната родителска група “Без!опасни детски площадки в София” и приятели по случай Деня на София. Арх. Здравков беше гост на събитието. Той подкрепи инициативи като тази и апелира за "двупосочна връзка между общината и родителските комитети и организации с цел подобряване на работата и ефективноста на общината." 

Как бихте се представили?

Аз съм архитект Здравков и от 120 дни (почти 4 месеца) съм главен архитект на София. Тази работа е голямо предизвикателство за мен, тъй като идвам от частния бизнес и по-голямата част от опита ми в администрацията е от другата страна. Желанието ми е нещата да се случват също толкова бързо, колкото и в частния бизнес. Очевидно много трябва да се промени, за да тръгнат нещата в тази посока. Желанието ми да създам промяна е голямо, първо да си подредя къщичката, и второ, да се захвана със задачите, с които спечелих конкурса.

С какво точно спечелихте конкурса за архитект на София?

Най-вече с визията ми за зелен и привлекателен град, град на хората, постепенно освобождаване на автомобилите от градския център, освобождаване на историческия център и връщането му на пешеходците, промяна на начина на придвижване от точка А до точка Б с автомобил, правилна организация на пешеходен, градски и велосипеден транспорт.

Може ли София да стане Рим в това отношение?

Добрите примери са навсякъде в Европа. Ако се огледате в големите европейски градове като Копенхаген, Страсбург ще видите, че те са стигнали до етап, в който автомобилите са задръстили центровете им, колите са изгонили хората и са ги накарали да се обърнат към културата на моловете. За съжаление този процес при нас идва много късно, а може би е за добро, защото можем да взаимстваме от тях добри примери за решение на проблема. Радикалните промени, които се налагат в градския център, отначало няма да бъдат приети добре, но са наложителни, защото ние сме на едно от първите места по моторизация на глава от населението (на 1000 човека – 600 автомобила).

Какви са цифрите за Европа, колко хора имат личен автомобил?

Наполовина е, но там хората са демотивирани да си купуват личен автомобил. Примерите са много – например в центъра на Лондон бизнес сградите дори нямат паркоместа, става скъпо и неефективно да се придвижваш с автомобил, но там общината е предложила придвижване с фактор цена и време. Тоест, ако може да ползвате градски транспорт на разумна цена и това спестява време, или да се придвижите с велосипед по безопасно велотрасе, става излишно да ползвате автомобил. Тази смяна няма как да стане от днес за утре, така че трябва да променим начина си на мислене и да започнем да изграждаме промяна на модела на града.

От кого трябва да започне промяната?

Промяната започва от цялостната визия и общинският съвет вчера гласува създаването на работна група (консултивен съвет) от експерти, като мой е ангажиментът да ги събера и да започнат да работят за цялостната визия на града до 2050 г. Нужно е да знаем накъде отиваме, защото София ще продължи да се развива. Може през 2050 г. София да е 2 милиона, а може да е 4 милиона. Трябва да знаем накъде ще се развиваме, защото с тази висока моторизация дори прекрасните градски булеварди, които изграждаме – например бул. “Черни връх”, където се инвестират 13 милиона, за да се осигури пропускливостта му – може да се окажат не достатъчно широки в бъдеще. Трябва да се направи нещо за модела на придвижване на хората, за да вървим към по-устойчиво развитие

Може би би следвало да изградим нова ценностна система на подрастващите?

Ценноста е свързана със собственоста. Когато усещаш, че нещо не е твоя собственост и е направено от общината – тогава идва и вандализмът. Може би трябва да си изградим и система на гражданската съвест, когато виждаме, че някой троши и чупи и да му обърнем внимание. Давам Ви пример с Германия – ако карате неправилно или спрете неправилно, винаги ще се намери кой да се обади. Чудех се защо са такива доносници, но се оказа, че на третото съобщение в полицията те получават 50 евро отстъпка от данъци. Не казвам, че трябва да толерираме такъв тип поведение, но чрез сигналите, които идват в общината или инспектората можем да предотвратим по-големи щети. Хубавото е, че общественоста вече е доста ангажирана с проблемите и управлението на София и не само. Ние работим ежедневно с граждански групи, които са ангажирани с всякакви проблеми (от южните територии и канализациите на Драгалевци, до промените на общия устройствен план), така че администрацията не може да бъде капсулирана.

Какви са вашите послания към родителите. Как те могат да помогнат това да се постигне?

Да възпитават добре децата си и особено да внимават с подрастващите тинейджъри, които пият бира по детските площадки и ги чупят.

Казахте, че имате дете?

Да, детето ми е на 13 г. и вчера му беше първия учебен ден в гимназията. Отдавна мина времето му по детските площадки, но съм минал през целия период с проблемите му. Ходехме да играем на една площадка на бензиностанция, защото беше единствената качествена в района, в който живеем.

Имате ли идеи за осигуряване на достатъчно площи за игра на децата в София?

В София има около 2000 детски площадки, но предизвикателството пред нас е по-скоро да успеем да ги реконструираме. Новите трябва да бъдат направени след анализ на потребностите, за да обслужват максимално добре нуждите на живеещите наблизо. Трябва да се обърне внимание на районите с ново строителство, където застрояването е прекомерно, и да се предвиди компесаторното озеленяване. Трябва да се обсъди с кметовете на районите начин на действие, който да задължава фирмите строители и инвеститори да влагат средства за озеленяване, вместо за кашпи по терасите и покривите. Това е съвсем реално и ще говорим със „Зелени системи“, за да намерим механизъм на действие.

Какво ще кажете за парковете на София?

Те са прекрасни, но трябва да се предвиди качествена поддръжка, а за тези, които не са орегулирани като такива, да се изготвят устройствени планове. В голяма част от плановете има реституирани частни имоти.

Тази тиктакаща бомба е огромно предизвикателство пред общината, защото тя трябва да изкупи имотите, които са в тези територии. Това е политика на огромен финансов ресурс..

Как могат гражданите (в частност родителите) да бъдат полезни в това, което правите?

Трябва да има двупосочна връзка между общината и родителските комитети и организации с цел подобряване на работата и ефективноста на общината. Настройката на хората е, че в общината хората са лоши и само крадат – това трябва да се промени.

Къде родителите и гражданите могат да ви намерят?

Аз не съм отказвал срещи, стига да са ползотворни и да водят до конкретни решения. Вече се стрещнах с главните архитекти, набелязахме конкретни стъпки и започнахме да ги следваме. Очаквам в близките седмица-две да се срещна с дамите (неформалната група на родители “Без!опасни детски площадки в София”, бел.ред) и да продължим да работим в този дух.

Благодаря Ви!

На снимката: Архитект Здравко Здравков, отдясно, и г-н Антоний Кръстев, заместник-кмет на Столична община, район "Триадица", по време на празника на София, организиран от “Без!опасни детски площадки в София”

Интервюто взе Елена Бачева

 

От септември Столична община стартира проект за гражданско участие на София, насочен към граждани в България, които искат да кажат на вземащите решения как да променят държавата, средата. Поканени са всички, които желаят да споделят мисите си по въпроси като: трябва ли децата да имат предмет гражданско образование, как могат гражданите ефективно да участват при правенето на закони, какво липсва за развитието на истинска доброволческа култура, кой и как да финансира гражданските инициативи. По-важното – ако дадете своите предложения по тези теми – това ще ви направи истински лидери на мнение в дискусията, с пряко участие в бъдещите законодателни инициативи на НПО. „Гласът ни“ е платформа, в която мнението ви е от значение.

Линк към платформата

 

 

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook