Меню

За и против споделяне на леглото

За и против споделяне на леглото

За спането в едно легло с децата е изписано много и има всякакви мнения между двете крайности за и против. Вероятно във всеки от аргументите има някаква истина, но еднозначен отговор по този въпрос няма. Както в много други аспекти на родителството, така и по отношение на споделянето на общо легло с децата нощно време, най-добре е да се доверите на собствените си чувства и на усещането си за нуждите на бебето. 

Спането в едно легло с бебето засяга най-често няколко основни теми:
кърмене, близост, по-спокоен сън, увереност в себе си.

Кърмене

ЗА – В началото бебето има нужда от непрестанен физически контакт с майка си. Споделянето на общо легло и непосредственият достъп до гърдата нощем е по-здравословен за него. Поставено близо до гърдата, бебето успява да се нахрани и успокои почти без да се събужда, при това без да се налага майката да става. 

ПРОТИВ – Спането на бебето в непосредствена близост до майката и прекият достъп до гърдата удължават времето за нощно кърмене и отлагат настъпването на момента, в който детето ще спи спокойно и непробудно цяла нощ.

Безопасност

ЗА – Майката има силни инстинкти, благодарение на които дори в съня си, тя пази бебето, проверява дали то диша нормално и е в постоянна бдителност за неговите нужди, когато то е близо до нея.

ПРОТИВ –Не е добре бебето да спи в леглото на родителите, защото има опасност да бъде смачкано или задушено.

По-спокоен сън

ЗА – Когато детето е в леглото на родителите си, на тях не им се налага да стават по няколко пъти през нощта, за да го успокояват, ако заплаче.

ПРОТИВ – При споделянето на общо легло с бебето, майката е постоянно нащрек и не може да спи дълбоко, поради което не успява да си почине добре нощем. Допълнително, детето в леглото на родителите не рядко затруднява интимния им живот.

Увереност в себе си

ЗА – Сънят в едно легло с родителите прави детето по-уверено и спокойно. Това е и добра мярка при проява на нощен страх, който след време може да се превърне в несигурност и неспособност за контакт с хората.

ПРОТИВ – Ако детето не се отдели в самостоятелно легло и/или стая, това може да има негативни последствия за развитието му – силна зависимост от родителите, несамостоятелност и др. Колкото по-дълго детето спи при родителите си, толкова по-трудно става отделянето му. Преместването в самостоятелно легло и/или стая в по-късна възраст, може да предизвика у детето чувства на отхвърленост или изоставеност. Препоръчва се преместване на детето между 6-тия и 18-тия месец. 

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook