Меню

Каква е разликата между лазене и пълзене?

Пълзенето е придвижване по корем напред, на лакти.

На 5-6 месеца повечето бебета постепенно се научават да пълзят. Наричат пълзенето войнишко, защото прилича на пълзящите по земята войници. Подобно на тях, детето тръгва с дясната ръчичка и лявото краче напред или обратно и ги редува. Можете да го мотивирате с интересна играчка. Осигурете достатъчно време и място за тренировки по корем – обезопасено място на пода – кът на бебето и вашата компания. Следващата цел е бебето да се научи да лази.
 

Лазенето е придвижване на "четири крака".

На 7 месеца и половина повечето бебета се научават да лазят. Насърчавайте го като го поставяте в позиция по корем и го придържате да стои подпряно на колена и длани. В един момент то ще започне да се олюлява напред-назад, след което ще тръгне да се придвижва напред. Целта е да се задържи самостоятелно в тази позиция – тогава първо ще се люшка напред-назад, после ще започне да лази. Следете да има координация между ръце и крака – тоест, да тръгва например с дясната ръка и левия крак или обратно – с лявата ръка и десния крак – и да ги редува.

Важно е да знаете, че:

  1. За всяко умение е отредена точна възраст и ред, в които тялото (мускулите, костите) и неговият команден център (мозъкът) са в готовност да го постигнат.
  2. Насърчаването на всяко умение става, когато настъпи реда и възрастта за него. Най-важното е да осигурите нужните условия, така че детето да го постигне по естествен път и самостоятелно.
  3. Всяко постигнато умение е условие за постигане на следващото. Затова забавянето на едно води до забавяне и на останалите. Наблюдавайте и насърчавайте постигането на уменията навреме. Ако забележите забавяне, обърнете се към специалист.

Кое умение кога да стимулирате и очаквате? Открийте в новото ни приложение "Дневникът на мама и татко" за родители с деца от 0 до 12 месеца включително! В него можете да следите уменията и техните срокове, както и да водите дневник със снимки и записки за всяко постижение! И още много!

Към магазина

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook