Меню

Захарта в храната на децата

Захарта в храната на децата

От колко захар се нуждаят бебетата и децата?

Когато говорим за препоръчителни количества захар, се има предвид съдържанието на така наречените свободни захари (моно- и дизахариди) в различни храни и напитки, както и съдържащите се естествено в меда, сиропите и неподсладените плодови и зеленчукови сокове, смутита и пюрета. Става дума за добавена захар.

Според първите препоръки на СЗО от 1989 г, съдържанието на свободните захари не бива да надвишава 10% от дневния енергиен прием. Организацията издава допълнителни препоръки за намаляване на количеството до 5%, основани на доказателства за намаляване на риска от зъбен кариес в дългосрочен план. Такива са и препоръките на Националната служба по здравеопазване на Великобритания, която пояснява, че няма посочени препоръки за децата под 4 г, тъй като за тях не е препоръчително да приемат храни и напитки с добавена в тях захар. 

Ограничение от 5% свободни захари от дневния енергиен прием означава: 

възраст количество свободни  захари дневно равнява се на:
от 4 до 6 г не повече от 19 г около 5 бучки захар
от 7 до 10 г не повече от 24 г  около 6 бучки захар
възрастни не повече от 30 г около 7 бучки захар

 

За България има издадени СЪВРЕМЕННИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ  НА КЪРМАЧЕТА И ДЕЦА ДО 7 ГОДИНИ, в които относно приема на захар е посочено следното:

  1. Високият и чест прием на захар, захарни и сладкарски изделия и безалкохолни напитки, съдържащи захар допринася за висока енергийна стойност на храната, като същевременно не се внасят есенциални хранителни вещества като витамини и минерали.
  2. Препоръчва се консумацията на храни и напитки с високо съдържание на захар да се ограничава, чрез влагане на не повече от 5% захар за подслаждане на чай, прясно и кисело мляко; включване на сладкарски изделия (пасти, торти, реване) до един прием седмично. 
  3. Подходящо е заменяне на част от захарта с пресни, замразени или сушени плодове.
  4. Пчелният мед, за разлика от другите захари, съдържа биологично активни вещества, поради което е предпочитана алтернатива на захарта. В ранната детска възраст, някои деца могат да имат алергия към меда, поради което той трябва да се използва с предпазливост, а при организирано хранене в детските ясли и детските кухни, не е подходящо да се включва при приготвяне на храните и напитките, поради възможност от неочаквани алергични реакции.


Четете етикетите

Търсете надписа въглехидрати, от които захари.

  1. Високо съдържание на захари означава: повече от 22.5 г общо захари на 100 г от продукта.
  2. Ниско съдържание на захари означава: до 5 г общо захари на 100 г от продукта.

Това включва съдържанието на захари от всякакви източници: свободни захари, млечна захар и захар, съдържаща се в плодове и зеленчуци.

В допълнение, в списъка със съставки, те се подреждат по възходящ ред, т.е. ако захарта е сред първите в списъка, това означава, че количеството ú е високо.

 

Източници:

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/149782/9789241549028_eng.pdf;jsessionid=6D5E538A2616EB5CC1E1A38DA994BFD2?sequence=1
http://sou.slivnitsa.com/files/2018/10/2018-Nutrition-infant-and-children-under-7-za-roditeli.pdf

Последна редакция на 8 октомври 2019 г

Снимка: pixabay.com

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook