Меню

Запек

Запек

Децата над 3 годишна възраст, както и възрастните, отделят изпражнения обичайно 1 път дневно, а кърмачетата и малките деца до 3 г отделят изпражнения средно 1 до 3 пъти дневно. Отделените изпраженения са меки и оформени. Ако обаче детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти (виж Бристол скалата), това означава, че то има запек.

Нормална честота на дефекациите по възраст
 

Възраст

Средно изхождания на седмица

Средно изхождания на ден

от 0 до 3 м, кърмени от 5 до 40 2.9
от 0 до 3 м, хранени с мляко за кърмачета от 5 до 28 2
от 6 до 12 м от 5 до 28 1.8
от 1 до 3 г от 4 до 21 1.4
над 3 г от 3 до 14 1

 

Брой и цвят на изпражненията до 6-а седмица при кърмените бебета:

 

 

При бебетата и децата преобладава т.нар. функционален запек, който не е свързан с анатомична аномалия и не е следствие на друго заболяване.
 

Как да преценим дали детето има запек?

За поставянетто на диагноза "Запек" при кърмачета и деца до 4 г. е необходимо да са налице два от следните критерии в продължение на 1 месец, а при деца над 4 г. – в продължение на 2 месеца:

 1. отделяне на изпраженения 2 или по-малко пъти на седмица;
 2. поне един епизод седмично на неволно отделяне на изпражнения или зацапване на бельото при изградени навици;
 3. волево подтискане на отделянето на изпраженения;
 4. болезнено отделяне на твърди изпраженения;
 5. изпражнения с голям диаметър, запушващи тоалетната;
 6. съпътстващи симптоми като: неспокойствие, намален апетит и/или бързо засищане. Симптомите изчезват след отделяне на голямо количество изпражнения.
   

При функционален запек основната информация, която родителите съобщават на лекаря е:

 1. oтделяне на първите изпраженения след раждането, наречени мекониум, в първите 48 часа след раждането;
 2. поява на запека през междинен период – преустановяване на кърмене, приучване към гърне, започване на детска градина, училище, след епизод на остър запек;
 3. обемисти, твърди и с голям калибър изпражнения;
 4. зацапване на бельото;
 5. болка и дискомфорт при отделянето на изпражнения, задържане на дефекацията, заемане на характерни пози (изпъват си крачетата, подпират се на мебели, пристъпват от крак на крак);
 6. кръв върху изпражненията, дължаща се на анални фисури (цептатинки в аналния канал);
 7. намален апетит, коремна болка;
 8. неволно отделяне на урина, инфекции на пикочните пътища и други симптоми от страна на пикочните пътища;
 9. характерен хранителен режим – децата приемат храни, бедни на фибри, не пият достатъчно течности, хранят се предимно с млечни продукти, шоколади, какао, ядки, мазни храни.
   

Какво да направите?

При подозрение за запек родителите следва да се консултират с детски гастроентеролог. Лечението на функционалния запек продължава около 4-6 месеца. Обикновено не се налага предварително провеждане на изследвания. Очаква се повлияване.


Фази на лечението

Фаза I – Освобождаване (очистване) на дебелото черво от натрупаните изпраженения. Постига се за 2-3 дни с използването на:
 1. Клизми и микроклизми;
 2. Супозитории (свещички);
 3. Орални лаксативи – PEG 3350, сенна, натриев пикосулфат;
 4. Комбинирана терапия –комбинация от горепосочените.Лаксал (Laxal) е висококачествен продукт, съставен от фините обвивки от семената на псилиум – мек и безвреден лаксатив (слабително средство). Лаксал регулира моториката на червата, грижи се за здравето им и подпомага редовното и безболезнено изхождане. Лаксал помага както за временен, така и за хроничен запек.

Лаксал съдържа сертифициран, стандартизиран органичен Псилиум.

Обвивките от семената на псилиум съдържат ценни разтворими и неразтворими фибри. При контакта с водата в стомашно-чревния тракт водноразтворимите и воднонеразтворимите фибри набъбват. Водноразтворимите фибри събират отпадните химични вещества и повличат със себе си чревното съдържимо. Несмилаемите фибри, от своя страна, образуват желиран гел, който не може да бъде смлян, нито пък да бъде абсорбиран през клетъчните мембрани. Така набъбнали, неразтворимите фибри се допират в стените на червата и предизвикват механично триене, което стимулира чревната перисталтика и съответно придвижването на съдържимото. Така комбинацията от различните видове фибри оказва както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули из микрогънките по повърхността на червата. Фибрите се свързват с различните активни вещества и ги извозват извън тялото.

 1. Лаксал е ефикасно средство, което може да се използва при спорадичен или хроничен запек за кратък или дълъг период, без странични ефекти или водене до зависимост.
 2. Лаксал е също подходящ за различни възрасти, както и различни симптоми, свързани със запек или други проблеми с изхождането, защото неговото действие трайно нормализира перисталтиката, без да води до лениви черва.
 3. Лаксал може да се приема и от бременни, и деца. Капсулата може да се разтвори и съдържанието ѝ да се изсипе във вода. Не съдържа изкуствени оцветители и консерванти! Напълно безвреден е!
 4. Лаксал - за редовно изхождане!


Повече за Лаксал ТУК.


Фаза II – Предотвратяване на тенденцията за подтискане на дефекацията и превенция на повторно натрупване на изпражнения:
 1. Ежедневен прием на медикаменти – омекотители, осмотични лаксативи, стимулатори;
 2. Поставяне на детето за 5-10 мин. на гърне или тоалетна сутрин и/или вечер 15-30 мин. след храна, за използване на гастро-количния рефлекс (при напълването на стомаха започват контракции на дебелото черво);
 3. Насърчаване със стикери и други награди при успешно отделяне на изпраженения, което действа мотивиращо за децата и превръща проблема в игра;
 4. Прием на по-голямо количество фибри, като дневното количество фибри в грамове се изчислява по формулата: годините на детето + 5. Например, за едно 10 годишно дете необходимото дневно количество фибри в грамове е 15 г (фибри г/дневно = 10+5= 15 г фибри дневно).
   
Медикаментозното лечение подпомага за спряване с проблема запек, но основното, което родителите трябва да постигнат, е промяната в хранителния режим на детето.

 


Храни с богато съдържание на фибриХрани с богато съдържание на фибри
Таблица с най-богатите на диетични фибри храни, разделени по видове. Хранителните влакнини, наричани още диетични фибри, са несмилаемата част от храната с растителен произход. Липсата им може да предизвика нарушен дисбаланс на чревната флора и съответно запек, натрупване на токсични вещества от недобре преработената храна и др.


Храни, които трябва да се ограничат:

 

Фаза III – постигане на ежедневна дефекация
 1. Намаляване на лекарствата – продължителност 1-2 месеца
 2. Намеса при повторна поява на запек – поставяване на лаксативна свещичка, клизма и при несправяне, своевременна консултация с педиатър.
   

Бристол скала на изпражненията

За подпомагане на пациентите и техните родители за описание на изпражененията е удобно използването на Бристол скалата (Bristol scale):

Бристол скала на изпражненията

Ако детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти, това означава, че то има запек. Воднисти, без твърди частици изпражнения означават диария. За подпомагане на пациентите и техните родители за описание на изпражененията е удобно използването на Бристол скалата (Bristol scale).

 

 

 

Още по темата

 • Таблица: кърмене на бебето - насоки за кърмещата майка

  Според възрастта на детето се променя и необходимото му количество кърма. Колко често да го кърмите и как да разберете дали получава достатъчно мляко? Вижте в нашата...

 • Нормална честота на изхожданията

  Колко често е нормално да се ходи по голяма нужда? Как трябва да изглеждат изхожданията? Кога има повод за тревога? Вижте таблица с нормалната честота на изхождания при...

 • Храни с богато съдържание на фибри

  Таблица с най-богатите на диетични фибри храни, разделени по видове. Хранителните влакнини, наричани още диетични фибри, са несмилаемата част от храната с растителен...

 • Бристол скала на изпражененията

  Ако детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти, това означава, че то има запек. Воднисти, без твърди...

 • Запек - особености при кърмачетата

  За запек говорим, когато едно дете не е акало повече от 48 часа. То отделя трудно – самостоятелно или с помощ – твърди оформени изпражнения. В зависимост от...

 • Кои пробиотици са подходящи за деца?

  Всеки пробиотик съдържа различни полезни бактерии. Много е важно те да бъдат подбрани правилно. Водещите организации в областта на гастроентерологията са направили обстоен...

 • Разреден ябълков сок при разстройство

  Приемът на наполовина разреден ябълков сок от деца с гастроентерит и слаба или никаква дехидратация действа по-ефикасно от електролитния разтвор, който обикновено се...

 • Човешкият микробиом – да си отглеждаме микроорганизмите с любов

  Живеем в интересни времена на нови открития и възможности. Учените открехват завесата над света на микроорганизмите и все пак все още сме съвсем в началото на познанията си.

 • Ротавирусен гастроентерит

  Ротавирусният гастроентерит е най-честата причина за остра диария сред кърмачетата и децата по целия свят. Достатъчно е детето с неизмити ръце да постави храна в...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook