Меню

Затруднения с числа и математически операции – дискалкулия

Затруднения с числа и математически операции – дискалкулия

http://www.bdadyslexia.org.uk/dyslexic/dyscalculia

Министерството на образованието във Великобритания определя дискалкулията като: "Състояние, което засяга способността за придобиването и развиването на математически умения. Децата с дискалкулия могат да се затрудняват да разбират прости концепции свързани с числата, да им липсва интуитивно разбиране за връзката между числа и количества, както и да се затрудняват с математическите операции. Дори когато стигнат до верен отговор или приложат правилно даден метод, това може да се случи механично или да демонстрират липса на увереност."

Дискалкулията е като дислексията, само че по отношение на числата 

Но за разлика от дислексията, за дискалкулията се знае малко що се отнася до разпространението, причините и начините за справяне с нея. Съвременните схващания са, че това е вродено състояние причинено от абнормално функциониране на специфична зона на мозъка. Хората с дискалкулия изпитват големи затруднения дори по отношение на основните аспекти свързани с цифрите и смятането.

Децата с дискалкулия са особено застрашени от емоционални сътресения, когато учителите следват интерактивен метод на работа с целия клас. Изискването към децата да отговарят публично на привидно прости математически въпроси и задачи неминуемо ще доведе до тяхното притеснение и фрустрация.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook