Меню

Бременност 7-9м

Бременната и майката

Възраст: Бременност 7-9м

Грижи за бебето в болницата

Когато бебето се роди, то ще ви бъде дадено за вашата първа среща, след което още в родилна зала ще му бъде направена Оценка на състоянието по скалата Апгар. От нея ще стане ясно дали се адаптира успешно към външния свят или му е нужна медицинска помощ. Бебето ще бъде изкъпано, повито и настанено в своето легълце. 

Настаняването ще зависи от ранга на болницата и състоянието на вас и бебето. Има опции да бъдете в едно и също, в отделни, но свързани или в отделени помещения без връзка. В неонатологиите от първо ниво на компетентност има и стая/кът за новородени деца с нарушения в адаптацията или с неонатална патология.

Част от специалистите ще поемат грижите за вас, а друга – за вашето бебе. Тези, които се грижат за бебето ще бъдат лекарите – неонатолози, акушерките и някои медицински сестри. Те ще следят теглото и състоянието на бебето до изписването му, ще направят необходимите изследвания и първите имунизации – всичко това съгласно безплатната за всички деца у нас програма "Детско здравеопазване" на Националната Здравно-осигурителна каса. В някои болници ще ви предложат и допълнителни скринингови изследвания, които ще помогнат да получите най-ясна картина за състоянието на детето. 

Акушерките и медицинските сестри ще ви съдействат за първото кърмене на бебето, ще полагат основни грижи за него – хигиена, смяна на пелени и др. и ще ви покажат как вие да правите всичко това сами. Тяхната подкрепа може да ви се стори в някои болници недостатъчна, но знайте, че това се дължи на липсата на достатъчно медицински специалисти и подкрепа за тях на национално ниво. В много държави след раждането консултациите с тях продължават и в следващите месеци, но не и у нас. За да бъде компенсирана липсващата информация, в почти всички болници в страната, след раждането се подарява книжката "Дневникът на мама и татко".  

Насърчаване на кърменето и близкия контакт с детето 

Международните препоръки към здравните заведения са да насърчават кърменето и контакта в първия час след раждането, защото: 

Кърменето помага детето ви да боледува по-малко, да има по-силна имунна система, да бъде по-защитено срещу чревни и други инфекции, особено ако е недоносено (прочетете за всички ползи от кърменето тук).

Поставянето на голото новородено върху голата майчина гръд в този първи час улеснява кърменето и помага на детето да се адаптира към своето самостоятелно съществуване, усещайки познатата близост на майчиния мирис, глас и ударите на сърцето й. (прочетете за всички ползи тук). 

Ако кърменето и ранният контакт с бебето бъдат вашият личен избор, поинтересувайте се за следните възможности:
 1. Непосредствено след раждането да получите бебето и то да остане непрекъснато при вас, най-малко за един час или докато първото кърмене е факт, да има пряк контакт с вашата кожа, за да му се даде възможност да намери самó гърдата.
 2. В случай че това се налага да се отложи поради раждане с цезарово сечение или усложнения в здравословното ви състояние, да ви дадат детето възможно най-скоро (препоръчително до половин час), след като го поискате и сте в състояние да се грижите за него.
 3. При нужда от съвет или проблеми, да има към кого да се обърнете за подкрепа. Ние ви препоръчваме да помислите включително за телефонни консултации с доброволни или платени консултанти по кърмене, ако в болницата няма кой да ви окаже нужната подкрепа.
 4. Ако временно сте отделена от детето, трябва да ви покажат как да се изцеждате на ръка и с помпа и да ви разяснят как да поддържате лактацията.
 5. В случай че бебето ви трябва да лежи в детското отделение, да ви дадат възможност да бъдете с него през по-голямата част от деня, ако това е вашето желание.
 6. Новороденото ви дете да не получава друга храна или течност, а само майчино мляко, освен когато има медицинско основание за това.
 7. Бебето да остане при вас през цялото денонощие. 
 8. Да можете да помолите за помощ и отмяна, ако сте много изтощена. Персоналът да се погрижи за вас, така че да имате сили за детето.
 9. Да кърмите на поискване – т.нар. саморегулиране. Това означава да давате на детето ви да суче веднага щом прояви интерес и колкото време пожелае, в рамките на разумното, в случай, че това е ОК за вас.
 10. Ако детето е прекалено сънливо и не проявява желание да се храни, да имате възможност да го вземете на ръце, да го носите и стимулирате, така че да го събудите и да го сложите на гърдата винаги, когато пожелаете, например, за да облекчи препълнените гърди.
 11. Ако детето ви има нужда от адаптирано мляко, след като ви изпишат от родилното отделение, трябва да ви обяснят как да го приготвяте и как да го давате на бебето
Описаните по-горе практики са възприети в недействащия вече у нас стандарт "Болница – приятел на бебето"

Майките са на различно мнение относно това дали престоят в болницата е време за почивка, или трябва да се отдадат изцяло на бебето. Стига да е възможно, най-важната роля на майката още в болницата е да осигури на бебето изключително кърмене и възможно най-ранен и продължителен контакт с него. Помислете предварително от кои майки искате да бъдете и се поинтересувайте за условията в избраната болница. В повечето държавни болници у нас няма достатъчно акушерки и сестри, които да ви осигурят подкрепа при кърмене. Затова подготовката на кърменето е също толкова важна като подготовката ви за самото раждане.

 

Обратно към начална страница - "Бременност 7-9м".

Още по темата

Харесай ни във Facebook