Меню

1 г. и 9 м.

Деца и родители

Възраст: 1 г. и 9 м.

Отделяне на детето от вас – готови ли сте?

Детето ви вече може да ходи и стремително се впуска напред към топката. Или влиза в компанията от себеподобни и сякаш забравя за вас.. Не е точно така. То изпитва огромна нужда от вашата близост, но не само от чисто физическата близост, но и от емоционалната. Емоционалната връзка с вас му дава увереност да прави всичко това толкова смело.

Освен това, детето започва да спи отделно, отбива се, вече няма нужда да се държи за ръка. Малко по-късно започва да остава повече без мама и тати, тръгва на ясла, изгражда първите си приятелства. Всичко това са стъпки по пътя на отделянето. Отделянето има много стъпки, всяка от които е важно да се случва навреме. 

Ето няколко фактора, които имат важна роля в процеса на отделяне:
 

  1. Готовността на родителя – обикновено, ако майката е готова да пусне детето си да излезе от симбиотичната им връзка, процесът се случва по-леко и неусетно, защото за децата отделянето е естествен процес. За родителите обаче в много случаи това не е така.
  2. Осъзнаването – когато детето ви не ви търси както преди, не е защото сте по-малко важни за него, а защото вече ви носи дълбоко в сърцето и ума си и няма сила, която да може да ви премахне от там.
  3. Личния ви живот – опорните точки на родителите в другите сфери на техния живот ще им помогнат да приемат по-лесно факта, че децата им започват да имат свой независим живот.
  4. Притесненията за детето – готовността на родителя за отделяне играе огромна роля. Важно е наистина да желае самостоятелността на детето, да вземе вътрешно решение и да бъде любящо категоричен.
  5. Подготвката на детето – ако майката е готова да се справи с отделянето, може да подготвя детето, като разговаря с него по тази тема и като започне да присъства по-малко в живота му.

  6. Поставянето на граници – за децата те са жизненоважни, защото му помагат да научи повече за другите и да порастне. Когато между детето и родителя има осъзната и наситена с любов свързаност, границите не могат да я разрушат, а само да я подсилят.
  7. „Аз сам“ – желанието да спестим на децата страданията и болката, или на себе си натоварването, са напълно разбираеми, но в същото време могат да възпрепятстват развитието на детето.

    Прочетете пълния текст на Милена Каменова в статията "Отделяне на детето от нас – криза и порастване"

Обратно към начална страница - "1 г. и 9 м.".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook