Меню

4 месеца

Детско развитие

Възраст: 4 месеца

Светът става триизмерен

Детето вече е овладяло техниката да се обръща свободно от гръб по корем. Опитва се да седи с лека подпора и това увеличава кръгозорът му. Извръщайки глава във всички посоки, то вече има перспектива. Светът вече не е само в ляво и дясно. Появяват се пространства зад мен, над мен, далеч от мен и пред мен. А там има различни привлекателни предмети, които могат да бъдат достигнати. Детето активно търси играчката в легнало положение, ако е паднала  наблизо. Забавлява се около 10-15 минути с една и съща вещ, ако тя е достатъчно атрактивна за него. Предпочита издаващите напевни звуци играчки, за предпочитане в ярки оранжеви, червени и сини цветове. Забелязва и фокусира малки предмети, например камъче на земята. Джоузеф Фоган още през 1977 година установява, че петмесечното бебе може да разпознае еднократно показано изображение след 48 часа, а фотографии на човешки лица – дори след 2 седмици.

Слухът му отдавна в толкова добре развит, че безпогрешно разпознава всеки нюанс и тембър на говорене.  Плаши се от силни и непознати звуци.  Дълго и напевно гука, като заявява желанията си със силно извикване.  Обича да слуша съсредоточено, когато някой говори или пее. Дори може да разпознава името си, когато го викате. Новото е, че различава тона с който му говорите.  Появяват се първите срички. Тези звукосъчетания показват емоционалната и интелектуална готовност на детето за социален живот. Все по-определено свързва чуждия говор с действията на другите и със собствените си потребности. Прокрадва се „усета“  за опосредстващата роля на речта.

Петмесечното дете се радва на присъствието на непознати хора, но разпознава близките си и реагира различно спрямо тях. Обича да се сгушва, да ги прегръща и да търси успокоение в прегръдките им. С интерес разглежда образа си в огледалото. В проучване от 20-ти век учените доказаха, че ако детето се отбие от гърда преди 5-тия месец има по-голяма вероятност да развие песимистична нагласа към света, да се превърне в несигурен и тревожен възрастен.

Става все по умело - може да взема кубчета от масата при случайно допиране в нея, да се протяга и да хваща предмет, дори когато той се движи.  Силата на ръчичките му е голяма и често сграбчва кичури коса, дребни предмети или кабела на  сешоара.

Вече стои устойчиво на краката си, ако се поддържа под мишниците и  може да върши много неща наведнъж - например едновременно да гука и да се протяга към нещо. Активна гимнастика и разходките сред природата са особено полезни, защото стимулират всички сетива, подобряват съня, закаляват детския организъм.

Автор: доц. Диана ДимитроваИма важни умения, които детето трябва да усвои. Някои деца ги постигат по-рано от други, но има крайни срокове. Тази таблица ще ви помогне да се ориентирате по-лесно дали нещо не е наред.

СИГНАЛИ ЗА ОТКЛОНЕНИЕ
4-5 месеца
  • изглежда много схванато, стегнати мускули
4-7 месеца
  • не показва привързаност към човека който се грижи за него
5 месеца
  • краката не могат да понесат теглото на тялото
 
  • едното или и двете очи се пресичат или разминават
5 месеца
  • не се смее и не гука
5-6 месеца
  • не може да сяда и да се обръща


Ако имате сериозни притеснения, обърнете се към детския лекар, специалист или център за подкрепа.

 

Обратно към начална страница - "4 месеца".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook