Меню

1 година

Основни грижи

Възраст: 1 година

Будене през нощта

Думата режим ни кара да се чувстваме ангажирани с дейности около детето. Затова може би по-добрата дума е ритъм. Всичко в природата следва установен ритъм: туптенето на сърцето, смяната на деня и нощта, сезоните. И всичко е свързано. Тези връзки се изследват от хронобиологията. Биологичният часовник се оформя в детството чрез всички редовно извършвани дейности, а после работи независимо от външните влияния* В периода на пубертета се преобръща с главата надолу, под влиянието на хормоните. Към 20-тата година се определя финално кои са нощни птици ("сови") и кои - "чучулиги". 

В днешния свят се променят част от закономерностите – храната е достъпна по всяко време, светлината също, а екраните често заменят други дейности, които биха на децата  да балансират – като спорта, рисуването, музиката, общуването с другите, четенето, връзката с природата. 

Но нуждата от баланс остава. Една безсънна нощ може да обърка целия ден на детето. Да го направи тревожно, раздразнително, плачещо по-често. Детето да загуби интерес към играта или това, с което се занимава, да затрудни концентрацията. Да го накара да спи в необичайни часове, а после – да заспи трудно вечер. И така влизаме в омагьосан кръг. След объркан ден често следва безсънна нощ. Затова децата имат нужда от своя ритъм.  За да имат добър сън, те се нуждаят от добре прекаран ден.

Нуждата да им помогнем да преодолеят своя страх като им даваме сигурност, храна, топлина е била базова до първата година, а сега се появяват и чувствата. Да разбираме не само физическите им нужди, нуждата им от нашата закрила и любов, но и какво преживяват, се оказва важно за добрия им ден. Помислете колко много неща научават именно в този период. Мозъкът и нервната система активно работят.

Сънят не дава само възстановяване на тялото – това е само едната му фаза. Фазата, в която сънуваме обаче е следващата – в нея мозъкът и мозъчните функции се презареждат. Тогава се обработва събраната през деня информация: затвърждава се наученото, оптимизират се познавателните способности, балансират се нивата на тревожност и раздразнителност. С други думи – развива се мозъкът, създават се невронните връзки. А развитието на детето е именно това. Недоспиването води до проблеми със сензорното развитие – умения като координация на двиценията на очите и ръцете (поднасяне на лъжичка до устата), движение в пространството (около маса, без да я бутне).  Или с други думи, добрият сън е много важен за развитието на децата.

И отново за ритъма – реда на нещата. Малките имат нужда от ред не само в заобикалящата ги среда, но и в дейностите. Те няма как да знаят какво предстои по план, освен ако не им кажете или ако това не е част от техния установен дневен ритъм. Спокойна лека вечеря с вас, последвана от поне час, прекаран без телевизия и силни емоции. Приятна баня, последвана от обличане на пижама и лягане. Обичният ви глас, с който им четете или пеете преди заспиване. Меката светлина, целувката за лека нощ. Липса на тревога и напрежение от прекарания ден, включително от нещо страшно, което са чули или видяли на екран. Обичайната разходка в парка и игрите. Нещо повече - удовлетворение от деня. Любов. Прегръдката на любимата играчка.

И всичко това, следвайки своя ритъм всеки ден. По едно и също време. Денем и нощем.

Ако някакво неразположение или болка тревожи детето - вие ще го усетите. 

През този период Малките деца обичат книжки със стихчета и рими, с ясни и прости картинки и малко думи, както и книжки с различни предмети за назоваване. 

 Отворете брошурата Да четем заедно
 
Какво друго може да попречи на съня?
  • даването на шоколад, кола, чай - други храни с кофеин или теофилин.
  • дебелите завивки през лятото или леките завивки през зимата
  • недостигът на магнезий
  • тревогите и притесненията
  • кошмари

и други различни неща...


 

Будене през нощта


Най-често около 3-4 часа детето се буди. Причината е в активното отделяне на адреналин в тези часове, заради това, че рязко преди това е паднала кръвната захар, при което се отделят хормони - адреналин - за да я коригират. 

В кръвта винаги трябва да има захар – така познатата ви кръвна захар. Но тя трябва да бъде ни повече, ни по-малко. Когато поднесем бързо захарта, се отделя по-голямо количество от хормона инсулин, за да може тази захар да стигне до клетките за обичайното време. След като инсулинът си свърши работата, захарта рязко спада. И тогава се появява глад за сладко. Включва се и хормонът адреналин, който пък отговаря за повишаването на кръвната захар. Свързваме хормоните с настроението и поведението. Захарта се покачва и спада рязко, също както настроението. Освен това, адреналинът пречи на съня – детето може да се буди нощем в нервно състояние. Фибрите (= влакнини) в обвивката на зърното и в целите плодове забавят скоростта, с която захарта попада в кръвта

Нарушеният баланс на кръвната захар. Ако изпитваме лека умора след обедното хранене. Това е така, защото след рязко повишаване на кръвната захар (което се случва при храненето, особено с по-сладки или въглехидратни храни), следва и рязкото й понижаване. Ако детето ви иска често сладки храни, това също може да е свързано с нестабилна кръвна захар. Какво да направите – да махнете от диетата бързите захари и да предлагате храни, които освобождават захарта по-бавно в кръвта. Скоростта, с която една храна повишава кръвната захар, се оценява от гликемичния й индекс. Вижте нашата таблица на Храни с висок гликемичен индекс. Не забравяйте и ролята на фибрите – пълнозърнести храни, цели плодове и зеленчуци.


Автор - Елена Бачева

*Цитатът е от книгата "Как да лекуваме децата си без лекарства", Петра Ланге, издателство Пан

Обратно към начална страница - "1 година".

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook