Меню

6 месеца

Режим и грижи

Възраст: 6 месеца

Препоръки на СЗО за двигателна активност, време за седящи занимания и сън за деца до 1 година

За най-големи ползи за здравето, бебетата и малките деца трябва да отговарят на всички препоръки за физическа активност, седящи занимания и сън в рамките на 24 часа. Замяната на време за седящи занимания пред екрана с умерена и интензивна физическа активност, придружено с достатъчно сън, може да осигури допълнителни ползи за здравето.


Препоръки за физическа активност

Трябва да бъдат физически активни по няколко пъти на ден по различни начини, особено чрез интерактивна игра на пода. Повече е по-добре. За тези, които още не са подвижни, това включва най-малко 30 минути в позиция по корем, разпределени в рамките на деня, докато детето е будно.


Препоръки за време в седящо положение

• Не трябва да бъдат задържани за повече от 1 час наведнъж (в детски колички, високи столове за хранене или на гърба на грижещия се).

• Времето пред екран не се препоръчва.

• Когато са седнали, се насърчава четенето и разказването на истории от грижещия се.


Препоръки за време за сън

Трябва да имат 14–17 часа (0–3-месечна възраст) или 12–16 часа (4–11-месечна възраст) качествен сън, включително дрямка.

 

Речник
Интерактивна игра Интерактивна игра е игра с родител или грижещ се, в която детето и възрастният взаимодействат помежду си и се ангажират в играта както с цел познавателно учене и моторно учене. 
Да бъдат задържани  Когато децата не могат да се движат наоколо свободно и да играят за продължителен период от време

 

Тези указания са предназначени за всички здрави деца под 5 годишна възраст, независимо от пола, културния произход или социално-икономическия статус на семейството и са валидни за деца с всякакви способности. Въпреки това, грижещите се за деца с увреждания или медицинско състояние, могат да потърсят допълнителни указания от здравен специалист.


 

Източник и снимка: WHO guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age

Обратно към начална страница - "6 месеца".

Още по темата

Харесай ни във Facebook