Меню

Бременност 7-9м

Хранене

Възраст: Бременност 7-9м

Планиране на кърменето

Не всички майки искат да кърмят, а някои не успяват, въпреки огромното си желание. Някои майки споделят, че подготовката им за кърменето им е помогнала да се справят, макар че когато дойде практиката е полезно да има някой до теб. Въпреки че е най-естественото нещо, кърменето не се случва автоматично. В миналото хората са живеели много по-задружно и е имало кой да даде съвет. Може би ако знаете какво да правите и ако имате към кого да се обърнете за подкрепа ще ви е по-лесно. По-долу ще намерите кратка информация и линкове към всички наши ресурси и видеа, посветени на кърменето. 

Но преди това – посвещаваме няколко реда на тези от вас, които все още се колебаят дали да кърмят. За предимствата се говори много – ние сме отделили кратка статия за доказаните научно ползи. Задавайки си въпроса защо ползите са толкова големи обаче, ще стигнете до нещо по-интересно и ... дори космическо. То е, че чрез кърменето се извършва първият етап от заселването на бактериите, които в бъдеще ще обитават нашите черва. Тяхната съкупност се нарича микробиом и на него сме посветили цял раздел. Интересното е, че е предвидено чрез кърмата в нас да се преселят точно определени обитатели, които имат уменията да обучат най-важното в нас – имунната и храносмилателната ни система. Имунната, да ни защитава и да разпознава чуждите от своите; храносмилателната – да усвоява храната. Тези живи наши първи обитатели са бифидобактериите (90%) и лактобацилите. И тъй като са живи, те също имат храна – и това за олигозахаридите, съдържащи се също така в кърмата. 

Ако при бебето нивата на тези бактерии са ниски, логично е в бъдеще те да са по-склонни да развият някои заболявания, свързани с храненето и имунитета – като например хранителни непоносимости, алергии (например атопичен дерматит, алергичен ринит), затлъстяване. Затова, макар и с внимание, на детето при нужда могат да се дават директно самите бактерии – пробиотици за бебета като добавка в млякото. При невъзможност за кърмене, може да се включат специални адаптирани формули с добавка на нужните бифидобактерии. Установено е, че приемът на пробиотици в късната бременност може да има благоприятно въздействие върху развитието на чревната микробиота на бебето. Това е важно да се обсъди с вашия лекар. Важно е също така да знаете, че трябва да приемате точно тези щамове, които ще бъдат нужни на детето ви след раждането. Можете да прочетете за тях тук.

А сега да се върнем на двата основни въпроса, свързани с подготовката ви да кърмите:

1. Какво да правите

Поставете бебето на гърдата си и започнете да кърмите по възможност – в първите 1-2 часа след раждането – ще видите, че бебето е по-подготвено за този момент дори от вас. Намирането на гърдата е инстинкт, без който не бихме оцеляли – затова се препоръчва то да лежи върху вас – докато сте в легнала позиция или облегнати назад. Първоначално гърдите ви произвеждат коластра – в малко количество, което да се побере в миниатюрното бебешко стомахче, тя съдържа всички необходими хранителни вещества за новороденото. Препоръчва се честото кърмене на поискване (8-12 пъти на денонощие), което дава възможност бебето да поеме достатъчно коластра, но освен това стимулира гърдите ви да произвеждат още кърма. Седмица по-късно, бебето ще има нужда от повече – 700-800 мл. кърма дневно. Важно е да знаете, че тя вече ще изглежда различно – по-рядка и по-светла. Това е нормално, не мислете, че е по-лоша – кърмата постоянно се променя по състав, винаги съобразена с нуждите на вашето бебе. Някои майки започват да се притесняват дали бебето получава достатъчно. Затова ще ви помогне тази табличка. Не бързайте да давате адаптирано мляко, преди да сте се уверили, че има проблем. Още много информация за кърменето можете в сайта. Препоръчваме ви да прегледате и темата за кърменето в следващите страници по възраст.

2. Към кого да се обърнете

Повечето проблеми, свързани с кърменето, се случват през първите две седмици на новороденото. Това е периодът, в който имате най-голяма нужда от подкрепа. Затова нашето послание е да се обърнете към обучен консултант по кърмене веднага щом кърмата не потича, изпитвате болка, бебето не засуква или нещо друго не е наред. Имайте предвид, че у нас държавата не е осигурила обучени специалисти, които да ви обърнат достатъчно внимание в болницата или по време на детската консултация. Затова лесно се прибягва до включване на заместители на майчиното мляко, а това лишава вашето бебе от най-добрата и естествена за него храна – вашата кърма. 

За щастие, у нас има доброволни консултанти по кърмене (поклон на всички тях!), които без заплащане ще отговорят на вашите въпроси, стига да им позвъните:

Телефон на консултант по кърмене:

Предварително уговорете с него възможността да ви консултира по телефона. Кърменето не винаги се получава лесно (започва безпроблемно), а персоналът в болницата може да няма достатъчно време да ви обърне внимание. Добре е да има на кого да разчитате за съвет в този важен момент.

 

Обратно към начална страница - "Бременност 7-9м".

Харесай ни във Facebook