Меню

1 месец

Хранене и здраве

Възраст: 1 месец

Голямото бързане

Кърмене през втория месец

от Христина Янева-Хедра

Вашето бебе се променя всеки изминал ден. Вече сте видели първите осъзнати усмивки. Бебето отскоро има цветно виждане, чува прекрасно… и слюнчените му жлези започват да работят усилено и видимо, като дори може да се наложи да започнете да ползвате лигавничета, за да предпазите дрехите.

През втория месец настъпват редица промени в кърменето на вашето бебе. Детето става много по-ефективно на гърдата и може в някой момент с изненада да установите, че то суче едва 5-10 минути. Притеснението дали успява да се нахрани за толкова кратко време – все пак преди е стояло по 30-40 мин! – е нормално, но неоснователно. Децата наистина могат да се нахранват толкова бързо – пелените на бебето и наддаването му ще ви успокоят, че всичко е наред. (Прочетете кои са признаците, че бебето получава достатъчно)

Това е особено важно около шестата седмица, когато по едно и също време се случват няколко неща – детето преминава през поредната фаза на бърз растеж, иска да суче буквално през час, а едновременно с това е неспокойно, дърпа се от гърдата и суче много кратко. В същото време гърдите ви са съвсем меки и успокояващото усещане за тежест и пълнота преди кърмене напълно липсва. Нормално е да се притесните много, когато това се случи – но е важно да знаете, че е съвсем закономерен период, през който минават повечето кърмачета на тази възраст. И за щастие трае само няколко дни, след което се връща обичайният ритъм на бебето.

През втория месец някои родители с облекчение установяват, че бебето започва (почти) всяка нощ да проспива 5-6 часа. Честито, ако сте от късметлиите! Ако пък вашето бебе още не е чуло, че това е типично за възрастта и не се придържа към обичайното – не се тревожете, това също е съвсем нормално. Огромната част от децата продължават да имат нужда от нощно хранене, докато са само на кърма.
 

Какво има в пелените?

Ако детето отделя изпраженения по-рядко от два пъти в седмицата и/или изпражненията му са сухи, твърди и обемисти (виж Бристол скалата), това означава, че то има запек. Ако отделя повече от обичайния брой за възрастта, воднисти и с примеси на слуз или кръв изпражнения, това означава, че има диария. При диарията малките бебета се обезводняват много бързо – затова диетата и предлагането на течности са много важни.

Някои ваши притеснения:

  1. Слуз в изпражненията – това е нормално само в първите 6 месеца. 
  2. Кръв върху пелената – консултирайте се с лекар.

 

Обратно към начална страница - "1 месец".

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook