Меню

4 месеца

Хранене и здраве

Възраст: 4 месеца

Как ще реагирате при игриво ухапване по време на кърмене

от Христина Янева-Хедра

Обръщането е новото умение, което вашето бебе ще научи (или може дори да е овладяло вече). Усилената мозъчна работа над усвояването на нови умения има своя естествен ефект – бебето започва да спи неспокойно и да се буди нощем. Дори децата, които преди това щастливо са проспивали по 7-8 часа нощем, може да започнат да се будят и да искат хранене няколко пъти нощем. Началото на зъбоникненето също има сериозен ефект – при голяма част от децата някъде в този период се появява първото зъбче. А дори пробиването на зъбчето все още да е далеч, дискомфортът от зъбоникнене може да е видим седмици и дори месеци преди появата на първите резци.

Обикновено първо се показват долните зъбчета (схема), което рядко кара децата да хапят, тъй като по време на кърмене те са покрити от езика. Въпреки това някои бебета може да ви изненадат и към края на храненето, когато вече се забавляват и не са гладни, може да ви гризнат игриво… и доста болезнено. Правилната реакция в този случай може да ви спаси от повторение – усетите ли ухапване, бързо притиснете лицето на бебето към гърдата (а не го махайте, както е инстинктивната ви реакция). Освен че кара детето веднага да отвори уста и да пусне, за да може да диша, запушването на носа е достатъчно неприятно, така че бебето да не иска да повтаря преживяването.

Една част от децата започват да проявяват видим интерес към храненето на възрастните и съсредоточено да ви наблюдават, докато ядете нещо. Въпреки това детето все още не проявява повечето признаци за готовност – не може да седи, все още усъвършенства хващането и поднасянето на предмети към устата (особено в полу-седеж) и рефлексът да избутва с езиче всичко, което се опитвате да сложите в устата му, все още е добре проявен.


Според СЗО и международните експерти по хранене, захранването може да започне най-рано след навършване на 4 месеца (120 дни след термина) – ранно захранване и най-добре след навършване на 6 месеца (180 дни след термина) – нормална възраст за захранване.
При кърмени деца: до 4 месеца най-доброто за бебето е да получава само кърма. Според световните организации, най-добре е това да продължи до навършването на 6 месеца. Ако все пак кърмата не достига или искате да се върнете на работа, с цел да продължите да произвеждате мляко, захранването сега е по-добрият вариант от въвеждането на адаптирани млека (Грю Нюландер). След всяко хранене, предлагайте на бебето гърдата или изцедена кърма. Преди всичко обаче уверете се, че детето е готово – прочетете.
Други причини за ранно захранване са: намаляла кърма и ниско наддаване; хранене с мляко за кърмачета; проблеми от страна на бебето (например рефлукс). При всички случаи е необходима консултация с лекаря на детето. 
Ако вашето бебе е недоносено, прочетете.

Обратно към начална страница - "4 месеца".

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook