Меню

1 година

Здраве или болест

Възраст: 1 година

Прегледи на 1 година

Време е и за поредното посещение за профилактичен преглед при детския лекар. На 1 годинка списъкът е дълъг и важен. Изследването за кръв може да ни даде ориентир за хемоглобина и възможността за желязо-дефицитна анемия. Тя не е рядкост в първите години, а е важно да не допускате дефицит на желязо – желязото е важно за пренасянето на кислорода в кръвта, а кислородът е основното гориво за целия организъм. Особено за развиващия се мозък. Изследването на урина пък може да ни насочи към наличие на инфекция на пикочните канали, която също не е рядкост в тази, все още пеленаческа възраст, в която акото в пелените е много близо до мястото за пишкане и бактерии от него могат да преминат към пикочните пикочните пътища. Очите също са важни – сигурно сте виждали деца, на които едното око е скрито. Понякога е трудно да откриете състоянието, което води до тази крайна мярка, но е добре да проверите дали вашето дете е ОК с очите. Скритото око всъщност е здравото око. Когато едното от двете очи изостава, например не вижда толкова добре, колкото другото, то става мързеливо. Затова здравото око се скрива, за да дадем възможност на мързеливото да не разчита на другото. Мързеливото око може да се коригира най-успешно само до 8 г, като ранното му откриване дава по-голяма гаранция за успех. Ако лекарят има съмнение за проблем с очите (тук не включваме само мързеливото око и причините за него), той ще ви даде направление за очен лекар (офталмолог).

Има и още прегледи, всички те са важни, затова ви съветваме да не ги пропускате.

Прегледи и имунизации

 1. Измерване на ръста, теглото и обиколката на гърдите (4 пъти годишно до 2 г)
 2. Оценка на психическото развитие (4 пъти годишно до 2 г)
 3. Измерване на обиколката на главата
 4. Преглед за обща оценка на зрението 
 5. Преглед за обща оценка на слуха         
 6. Изследване на кръв: (хемоглобин, брой еритроцити, брой левкоцити, хематокрит, MCV, MCN, MCHC).

  Внимание: Не пропускайте това изследване: То е важно за установяване на желязо-дефицитна анемия, която достига до 25% сред децата между 1 и 4 г у нас! Свързана е с развитието на мозъка и умствените сподобности, имунитета и др.
   
 7. Изследване на урина (седимент)
 8. Изследване за албумин в урината
 9. Реимунизация против пневмококи не по-рано от 6 месеца след III прием

*по програма Детско здравоопазване на НЗОК, полагат се безплатно, за изследвания и преглед от специалист се дава направление от личния лекар на детето.

Обратно към начална страница - "1 година".

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook