Меню

Изберете възраст

СИЯЙНО ЛЯТО "ПО СЛЕДИТЕ НА НАУКИТЕ" - програма за м. ЮЛИ

  • Образователен център СИЯЙНИ

07.07 - 14.08.2020

от 08.00 ч. на 7.07 до 18.00 ч. на 14.08

София, бул. Евлоги и Христо Георгиеви 157

ПЛАТЕНО

Ето я ПРОГРАМАТА и за м. ЮЛИ от нашето вълнуващо СИЯЙНО ЛЯТО, за деца от 6 до 11 години, през което ще тръгнем „ПО СЛЕДИТЕ НА НАУКИТЕ“. ОЧАКВАМЕ ВИ!

Ще получим много нови знания и умения за различните НАУКИ и ще търсим различните връзки и пресечни точки между тях, като обясняваме големите идеи, казани по ясен и разбираем начин. Ще изследваме вълнуващи и интересни примери, които ще запалят нашия интерес към дадена наука.

***
През ПЕТАТА седмица (29.06 - 03.07.) от нашето СИЯЙНО ЛЯТО ще научим какво е ФИЛОСОФИЯ, както и защо тази древна наука я наричат „МАЙКА на ВСИЧКИ НАУКИ” и защо и как от нея тръгват всички форми на човешкото познание. Ще разберем какво е да бъдеш „философ” и да умееш да видиш „невидимите„ неща на човешкото битие и да разсъждаваш върху тяхната значимост. Ще разберем кой е въвел термина «философия» като любов към мъдростта и копнеж за постигане на истината. Ще научим кои са големите философи – ПИТАГОР, КОНФУЦИЙ, СОКРАТ, ПЛАТОН, АРИСТОТЕЛ, Диоген, Спиноза, Кант, Шопенхауер. Ще се сблъскаме с вечния философски въпрос за „СМИСЪЛА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ” и как големите философи са търсили отговор на този въпрос.

Ще се запознаем с Мита за пещерата на Платон, с експеримента с Котката на Шрьодингер, Бутилката на Клайн и много други философски казуси и въпроси.
Ще обърнем внимание на науката, която върви ръка за ръка с философията и открива нейната сила – РЕТОРИКАТА! Ще научим разликата между дебат, дискусия и диспут и ще си организираме философски дебат на тема, която е интересна и провокативна за нас.

Ще се срещем с най-голямата социална наука – ПСИХОЛОГИЯТА. Ще разберем с какво се занимава тя и колко е важна днес. Ще разберем и значимостта за човечеството на големите умове в тази наука – ФРОЙД, ЮНГ, НИЦШЕ, МАСЛОУ.

В часовете по ТЕАТЪР ще се посветим на ЕМОЦИИТЕ и техния начин на изразяване на сцената, като разгледаме и упражним всичките театрални похвати за тяхното изразяване.

Ще си създадем КРЪГ НА СЪНИЩАТА, където всеки ще има възможността да сподели своите странни сънища. Ще си поговорим за съзнание, подсъзнание и границата между тях. Ще дискутираме откъде идват всички образи в главата ни.

В заниманията по РИСУВАНЕ ще слушаме музика! Всъщност ще изобразяваме звуците така, както си ги представяме. Ще разберем какво означава СИНЕСТЕЗИЯ и ще опознаем способността да смесваме възприятията си. Как е възможно да чуеш картина или да помиришеш звук? Заповядайте да научим заедно!

В кулинарното ни ателие ХРАНА за РАЗМИСЪЛ – ще говорм за ПСИХОЛОГИЯТА НА ХРАНЕНЕТО. Навлизаме в дълбочината на нашите мозък и психика, за да разберем как храната влияе на МОЗЪЧНАТА ДЕЙНОСТ, силата на СЪЗНАТЕЛНИЯ ФОКУС и желанието за ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ. Защо след приемането на някои храни тялото ни иска да спи, а след други сме пълни с енергия?
Ще си направим СИЯЙНА ЗАКУСКА, с която самите ние да се заредим и засияем. В подкрепа на ПЪЛНОЦЕННОТО сутрешно хапване ще дадем поле за изява на различни вкусови съчетания с овесени ядки, с плодове, със семена, с млека и други, за да може всеки да почерпи идеи за изграждане на благоприятни ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ, които в бъдеще ще приложи и вкъщи.

В деня за ПЪТЕШЕСТВИЯ с организиран транспорт ще отидем да играем на воля сред широките и красиви поляни на ЖЕЛЕЗНИЦА в Национален парк ВИТОША. Ще си направим и малък преход по пътеките в гората.

***
През ШЕСТАТА седмица (06-10.06.) ще тръгнем по следите на ИЗКУСТВОЗНАНИЕТО – ще се срещнем с всички видове изкуства. Ще научим за богатата палитра от видови изкуства, както и техните специфики и разнообразие - сценични, приложни, визуални и др. Всеки ден от седмицата ние ще крие ново приключение в света на отделните видове изкуства – театър и циркови изкуства; визуални изкуства; музика, танц и кино; литература и поезия. Ще си поговорим още защо са ни необходими изкуствата, какво ни носят те и ще дискутираме дали можем да си представим нашето ежедневие без тях.

Ще се запознаем с най-известните изкуства на зрелищата – ТЕАТЪРА и ЦИРКА, ще проследим тяхното зараждане в древността, развитие и ще се докоснем до днешните им форми. Ще разберем и за значението и ролята на жените в тези изкуства. В часовете по ТЕАТЪР ще направим откъс от древногръцка трагедия със средствата и методите на първите театрали от преди 2200 години.

В деня, посветен на ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО, пък ще проследим целия цикъл на създаване, представяне, отразяване на едно художествено произведение. Ще влезем в РОЛИ и ще научим какво е да си художник, с какво се занимава един галерист, кои са хората, които обсъждат произведенията на изкуството и какво означава да бъдеш критик. Кои са потенциалните купувачи на изкуство и какво е необходимо за провеждането на една изложба. Ще разгледаме изобразителното изкуство от нестандартна гледна точка – като една съвместна дейност между художник, посредник и публика.

Книгите ще превземат нашето съзнание. Ще научим какво е ЛИТЕРАТУРАТА и ще разгледаме всички нейни жанрове и похвати. Ще научим повече за известната фраза на Едуард Булвер Литън: "Перото е по-силно от сабята". Ще се докоснем и до музиката в словото - ПОЕЗИЯТА. В практическото ни занимание ще проучим въпроса: "Какво е да съм писател?. Всеки ще има възможност да изяви творчески умения и да направи собствено литературно произведение.
Ще се потопим в света на още едно изключително изкуство – това на КАЛИГРАФИЯТА. Ще узнаем какво е калиграфия и различните й разновидности. Ще си поговорим защо е толкова важно днес писането на ръка и какво ни носи то. Ще разберем още каква е историята на писмеността и какво се крие зад почерка? И ще направим своите първи опити за калиграфско писане.

Ще навлезем в света на МУЗИКАТА като започнем от предисторическата музика и в последствие ще проследим как тя варира изключително много по форма и вид в зависимост от мястото, културата и епоха на създаване – през античността, средновековието, ренесанса. Ще чуем произведения от бароковата музика, предкласиката, класиката, романтизма и модернизма. Наши гости в СИЯЙНИ ще бъдат цигуларите Лора Проданова и Лъчезар Атаносов, които ще изпълнят пред нас своите любими произведения и ще ни разкрият света на музиката.

Ще се запознаем и с историите на децата чудо в музиката. Ще започнем с детето Волфганг Амадеус МОЦАРТ – чудото, което прави същински фурор с феноменалните си музикални способности и композиции, които музикално разкриват чистотата, красотата и святостта на „детската“ душа. Ще научим вдъхновяващи факти от историята и на друго дете чудо- Лудвиг ван БЕТОВЕН. Ще разберем дали неговата глухота е попречила да напише най-великите си музикални произведения и да постави началото на една нова музикална епоха. Ще разберем кой е Йехуди Менухин, Васил Абаджиев и други.

Разбира се ще се научим и много интересни и любопитни неща за гиганта на съвременните изкуства - КИНОТО. И ще се насладим на някои от неговите шедьоври.

В деня за ЕКСКУРЗИИ с голямо вълнение и дългоочакван трепет ще отидем до МИНЕРАЛНИЯ КОМПЛЕКС «АКВАБАНКЯ» в БАНКЯ – една прекрасна дестинация за забавление и релакс през топлите летни дни. Докато ПЛУВАМЕ в басейна и играем ще се радваме на благотворното влияние на минералната вода, красивата природа и лечебния въздух в това китно курортно градче.
Очаква ни голямо забавление!

***
През СЕДМАТА седмица (13-17 юли) от нашето СИЯЙНО ЛЯТО ще тръгнем по следите на ЕТНОГРАФИЯТА И КРАЕЗНАНИЕТО. Ще научим какво е етнография, с какво се занимава това познание и защо от нея произлизат десетки други науки. Ще разберем какво изучава етнографията в България, кои са етнографските ни области и с какво се характеризират те. Ще се запознаем с тяхното разнообразие и богатство на багри и традиции.

В часовете по ТЕАТЪР ще подготвим и представим възстановка на древни ТРАКИЙСКИ РИТУАЛИ като по този начин се докоснем до културата на най-богатата и древна цивилизация живяла по нашите земи.

Ще си поговорим за българската ШЕВИЦА, ще научим защо момите в миналото са отделяли толкова внимание да подготвят и нашият своите дрехи и защо ги бродирали именно на ръкавите, на яките, защо са носили престилки и с какви СИМВОЛИ са ги украсявали. Ще научим още какво е КАНАТИЦА, ЕЛБЕТИЦА, МАКАЗ и каква символика крият те. Ще узнаем какви послания и "наричания" се крият зад древните символи вплетени в българските народни носии. Ще се потопим в народната традиции и обреди, чрез които ще се срещнем лице в лице с българския дух.

В часовете по ИЗКУСТВО ще рисуваме или оцветяваме ШЕВИЦИ, където за слънцето, живота, плодородието и семейството.

Също така ще се срещнем с някои от интересните и необичайни обичаи и традиции в индианските култури от Северна и Южна Америка, с народите на Индия, Африка, Северна Европа, както и на ескимосите, аборигените и народите от необятния Сибир.

Ще научим нещо повече за индианските ритуали и "предмети на силата" - какво представлява "Танцът на Слънцето", темаскала, магическата лула и много др. Ще посетим Австралия, където аборигените ще ни разкрият някои свои тайни. Ще разберем, че в Индия се срещат най-чудатите и шокиращи ритуали на света.

Като достоен завършек на седмицата ще направим истински СЪБОР в нашата СИЯЙНА КЪЩА, като ВЪПЛЪТИМ и СЪТВОРИМ цялото познание за БЪЛГАРСКИЯ КОРЕН. Ще имаме ГОСТ-МУЗИКАНТИ, които ще свирят народна музика в нашия двор и под съпровода на ЖИВА МУЗИКА от ТЪПАН и ГАЙДА всички ще се завъртим в магията на ХОРОТО и във всеобщ весела глъч ще пеем фолклорни песни. И за да ни е пълен празника ще си сготвим и някои ястия от традиционна БЪЛГАРСКА КУХНЯ. Ще ни очаква ни голям ДЕН!

В деня за ПЪТЕШЕСТВИЯ с организиран транспорт ще се отправим на разходка в полите на ВИТОША през прохладната пътека от нашето любимо място – хижа МОМИНА СКАЛА до хижа КАМЕН ДЕЛ и обратно. Цял ден ще играем на воля и ще се забавляваме сред природата.

***
През ОСМАТА седмица (20-24 юли) ще тръгнем по следите на ФИЗИКАТА и ХИМИЯТА. Ще разберем с какво се занимават тези науки и защо ги наричат науките на живота. Ще се запознаем с техните разновидности и ще се убедим, че физиката и химията наистина са в основата на всичко около нас.
Ще проведен един специален урок за ПРИСЪСТВИЕТО на тези науки В ЕЖЕДНЕВИЕТО и БИТА НИ. Ще се научим да разпознаваме и откриваме химичните и физични ЯВЛЕНИЯ и да ги използваме в наша полза.

Ще се запознаем с най-великите учени на тези науки – НЮТОН, АЙНЩАН, МАЕНДЕЛЕЕВ и МАРИЯ КЮРИ. Ще разберем с какво техните открития „ преобърнаха” представите на човечеството за света. Ще се превърнем и в УЧЕНИ. Ще направим няколко интересни физични и химични ЕКСПЕРИМЕНТИ в обикновена среда с подръчни средства, за да се убедим, че физиката и химията не само са около нас, но могат да променят представите ни за заобикалящия ни свят.

Ще си поговорим още за физичните закони, които предопределят ВРЕМЕТО, които предизвикват земетресенията, гигантските вълни цунами и наводненията.

Предстои ни да се запознаем с легендарните ИДЕИ и ИЗОБРЕТЕНИЯ на великите учени в областта на физиката. Ще проучим къде е границата между наука и магия. Възможно ли е да минаваме през стени или да се телепортираме? Възможно ли е да имаме постоянен поток на свободна електрическа енергия? Ще научим какво е антигравитационно поле и "Perpetuum mobile" и възможно ли е да бъдат постигнати от Човека.

Заедно ще проучим най-модерните и НОВИ ТЕХНОЛОГИИ и какви възможности отварят те в БЪДЕЩЕТО ни. Ще разберем какво представлява РОБОТИКАТА и докъде се е развила тази наука? Ще се запознаем с първия хуманоиден робот и ще разгледаме първите ЛЕТЯЩИ КОЛИ на пазара. Ще научим какво е клонирането, генното инженерство, нано технологията и др.

В часовете по ИЗКУСТВО ще рисуваме нашите фантастични и СУПЕР ГЕРОИ, които не се поддават на познатите физични закони и развиват феноменални способности, владеейки СИЛАТАТА на ДУХА.

В КУЛИНАРНО АТЕЛИЕ тази седмица ще отворим вратите към СЛАДКОТО! Обширна и голяма тема, от която ние ще разгледаме научната част: Какво представлява захарта? Какви видове захар и подсладители има? Как глюкозата влияе на нашето тяло? И ЗА ДЕСЕРТ ще си приготвим сурови бонбони с напълно ЕСТЕСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ и ще обсъдим някои ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ за здравето на нашите зъби, храносмилателен тракт и тяло!

В деня за ЕКСКУРЗИЯ с организиран транспорт ще отидем до ДРАГАЛЕВСКИЯ МАНАСТИР на ВИТОША и оттам ще се отправим по пътеката към АЛЕКОВИТЕ ВОДОПАДИ. Ще се разходим сред прохлада и ще се радваме игри покрай красивите водопади.

***
През ДЕВЕТАТА седмица (27 - 31 юли) от нашето СИЯЙНО ЛЯТО ще тръгнем по следите на БИОЛОГИЯТА И ЕКОЛОГИЯТА.
Ще научим защо тези науки са толкова важни и как са свързани пряко с нашия живот и как ние самите можем да влияем върху света край нас. Ще разберем, че природата е наш дом, за който ние трябва да се грижим. Ще разберем от какво се състои природата – материя и енергия, химични елементи, нежива природа, климат. Ще научим какво е ЕКО-СИСТЕМА и защо ние сме част от нея.
Ще научим с какво се занимава науката ЕКОЛОГИЯ? Кои са основните природни ЕЛЕМЕНТИ и как те си взаимодействат хармонично в заобикалящия ни свят? Ще си поговорим за това каква е била природата преди хилядолетия, векове и каква е СЕГА. Ще изброим основните ОТГОВОРНОСТИ, които ние хората имаме към заобикалящия ни свят. И накрая ще се опитаме заедно да обхванем основните понятия, които е изключително важно да знаем за нашия истинския ДОМ - ПРИРОДАТА!

Ще се срещнем с „НЕВИДИМАТА” ПРИРОДА . Това е изключително интересна и любопитна тема, защото ще ни отведе там, където човешките очи не достигат! Ще се потопим на хиляди метри ПОД ЗЕМЯТА, на хиляди мили ПОД ВОДАТА и хиляди километри на горе КЪМ НЕБЕТО и там ще срещнем с необичайни и ПРИЧУДЛИВИ ФОРМИ на живата природа - животни, насекоми и мокроорганизми! После ще видим "живи" камъни, дървета , които "плачат", гори, които "горят" без огън, ще видим море, в което не се потъва и реки, които текат "наобратно" и още много интересни неща. Всички тези загадки са причудливи , но всъщност са ИСТИНСКИ ПРОЯВЛЕНИЯ на природата! Тази природа, която наричаме - НЕВИДИМА!

Ще опознаем трите царства, които съставят нашия жив свят - ЦАРСТВОТО на РАСТЕНИЯТА, царството на ЖИВОТНИТЕ и царството на ГЪБИТЕ. Ще имаме възможността да посетим всяко едно и да се запознаем със системите, които го изграждат. Ще разгледаме с какво се занимават науките ЗООЛОГИЯ и БОТАНИКА и ще разберем и нещо повече за мистериозното царство на гъбите.

В заниманието по РИСУВАНЕ ще се запознаем и с историята на една необикновена жена – откривателката Мария СИБИЛА МЕРИАМ - художник и естествоизпитател, която още от дете е привлечена от естествения свят и е наблюдавала и рисувала цветята и насекомите. Благодарение на нейния изследователски дух тя разкрива и процеса на МЕТАМОРФОЗА. Ние ще проселидм този процес и ще се потопим в света на природните форми и багри, като направим реплика или почерпим вдъхновение от нейните творби.

В часовете по ИЗКУСТВО ще си поговорим за рециклирането и за някои художници, които правят RЕCICLE ART. Ще се запонаем и с жанра ПЕЙЗАЖ, кога възниква той и ще нарисуваме пейзаж в стила на ПОАНТИЛИЗМА.

В деня за ЕКСКУРЗИЯ с организиран транспорт ще се отправим на разходка във ВИТОША по ЕКОПЪТЕКАТА „ГАЛУНКА“ - красивата горска алея от БИСТРИЦА до ЖЕЛЕЗНИЦА и обратно. Ще се радваме на отдих, игри и пикник в гората.

***
В първите две седмици до 14-ти АВГУСТ ще продължим с НАУКИТЕ: ПАЛЕОНТОЛОГИЯ И АНТРОПОЛОГИЯ, както и БИОНИКА И БИОТЕХНОЛОГИИ.

***
БАЗОВАТА ЦЕНА на СЕДМИЦА от СИЯЙНО ЛЯТО е 150 лв. на дете, а след реализиране на три седмици – цената се редуцира до 140 лв. на седмица.


Цената включва ВСИЧКИ разходи, свързани със седмичната програма: екскурзии с организиран транспорт, такси за музеи, галерии, увеселителни паркове и други услуги като конна езда, участие в грънчарско ателие, катерене и др.

Лятната ни програма е изработена на СЕДМИЧНИ МОДУЛИ и така ще имате възможност да запишете Вашето дете за желаните от Вас седмици през лятото. Таксата за избрани 4 седмици - платени предварително е 560 лв.

Работно време: всеки делничен ден от 8:00 до 18:00 часа.

По време на дейността ни се спазват всички необходими противоепидемиологични мерки.

За повече информация и записвания:
Ирена Пейкова - на телефон: 0894 235 376, е-mail: center.siyayni@gmail.com

Нашият красив дом се намира на бул. Евлоги и Христо Георгиеви 157, в непосредствена близост до ул. Оборище.
ОЧАКВАМЕ ВИ с РАДОСТ!:)

Екип СИЯЙНИ 

Издателят на "Дневникът на мама и татко" Римембранд ЕООД не носи отговорност за качеството и осъществяването на представеното събитие или услуга, както и за последвала промяна в неговите параметри, дата, час на провеждане и др.

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook