Меню

Изберете възраст

Застъпва ново поколение на различните деца

25 юни 10:00

от 10.00 ч. на 25.06

зала София на Хотел Метрополитън, София

БЕЗПЛАТНO

Застъпва ново поколение на различните деца
Сдружение обучава в застъпничество деца със специални нужди и подкрепя застъпническите им инициативи
Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия-България“ (СБХБ) отбелязва успешния финал на проекта си „Младите застъпват“ с информационно събитие в зала София на Хотел Метрополитън, София на 25.06.21 от 10 часа.
Целта на „Младите застъпват“ бе да помогне на децата със спина бифида и хидроцефалия да излязат от ролята на уязвима група и да ги насърчи да упражняват правата си като граждани и пълноценни членове на обществото. В проекта участваха 20 деца и родителите им от цялата страна.
„Младите застъпва“ стартира през ноември 2019 с интензивно обучение в подкрепа на младежката гражданска активност. Петдневната програма обхвана усъвършенстване на личностни умения; запознаване с понятия като дискриминация, човешки права, застъпничество; овладяване на инструменти за гражданско участие и безопасно поведение в интернет.
Обучението бе последвано от 16 месеца реална застъпническа работа за каузи, избрани от самите деца. Разделени на 3 отбора, децата преминаха през всички фази на затъпничествто – от избор на проблем, през поставяне на цели до конкретни застъпнически действия. Този път извървяваха заедно, подкрепяни от свой ментор чрез регулярни екипни срещи и лични консултации.
Трите отбора деца работиха по различни каузи:
 Отбор Промяна работи за изграждането на площадка за тийнейджъри. Децата правиха проучвания и анализи, изготвиха предложения до местната власт и организираха конкурс за есе;
 Отбор Запад популяризира спорта сред хората с увреждания чрез личен пример и множество клипове, в които децата показаха как спортуват;
 Отборът на СМЕЛИТЕ (Виртуален екип) избра темата за психичното здраве. Те подготвиха клипове, в които насърчават положителното отношение към живота, създаването на приятелства, участието в доброволчески инициативи и дейности по интереси, като стратегии за устойчивост по време на кризи.
Постиженията на децата са публикувани в YouTube канала на „Младите застъпват“, с повече от 60 клипа в подкрепа на детското застъпничество. Там децата-застъпници могат да намерят полезни видеа с практични насоки как се снима влог, как се правят анализи, подготвят анкети, пишат писма с предложения до институции и др.
Проектът „Младите застъпват“ се изпълнява в партньорство с Норвежката асоциация за спина бифида и хидроцефалия и се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП чрез Фонд Активни граждани България.

Издателят на "Дневникът на мама и татко" Римембранд ЕООД не носи отговорност за качеството и осъществяването на представеното събитие или услуга, както и за последвала промяна в неговите параметри, дата, час на провеждане и др.

Вижте други

Целодневна лятна ваканция с Технократи

28.06 - 30.07.2021

Целодневна лятна ваканция с Технократи

Къща музей "Борис Христов" в центъра, на ул. Цар Самуил 43

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook